V
mnohých domácnostiach funguje stravovanie akoby na báze
improvizície. Stačí len otvoriť chladničku, náhodne vybrať to,
čo v nej (ak vôbec) je a nejakým spôsobom skombinovať, aby to
bolo jedlé.
Ráno
otvorím skinku, veď nejaký chlieb sa v nej nájde, v chladničke
určite leží maslo a v lepšom prípade aj nejaká saláma. Na obed
sa niečo vyberie z denného menučka v najbližšej reštike (snáď
to dnes bude chutiť lepšie ako včera). A na večeru sa tiež doma
niečo nájde (poprípade leží v skrini ešte ten chlieb od rána).
No
a hlavne, že sme týmto spôsobom ušetrili kopec času, veď komu sa chce ešte zabávať nejakým varením. A nie ešte plánovať a
pripravovať vopred.
Snažíme
sa veci si zjednodušovať, čo nemusí byť vždy v náš prospech.
A takéto improvizované stravovanie určite nehovorí v prospech
nášho zdravia.Pár kilami počnúc až k závažným zdravotným
problémom (vysoký tlak, cholesterol, cukrovka, obezita, boľavé
kĺby, osteoporóza a čo ja viem čo ešte).
Stále
dookola počúvame o racionálnej výžive a stravovaní. V
skutočnosti sa však nikomu o tom, čo dá do úst, rozmýšľať
nechce. A namiesto toho, aby sme predvídali a predchádzali, často
už len naprávame, čo sa pokazilo.
V
prípade, že už špeky kypia z nohavíc, alebo švíky na nich
začínajú povoľovať, zvykneme siahnuť po nejakej overenej diéte
z časopisu či internetu. Je to veľmi praktické. Máte uvedený
zoznam potravín či konkrétnych jedál na každý deň, v tom
lepšom prípade je uvedená aj gramáž. Či je však jedálniček
ušitý práve pre vás a vaše individuálne potreby, sa však už
nedozviete. Prinajhoršom vyhodíte z neho potraviny, ktoré vám príliš nešmakujú. Čo si tak samostatne zostaviť
jedálniček na mieru?
A
teraz trocha teoretizovania. Koho neodradilo, že musí začať
rozmýšľať, nech číta ďalej. Ako denný
odporúčaný kalorický príjem sa odporúča 2000 kcal pre dospelú
ženu. Táto hodnota však nezohľadňuje individuálne podmienky,
akými sú bazálny metabolizmus, telesné proporcie, či denná
aktivita. Ináč sa bude stravovať žena, ktorá celý deň presedí
v kancelárií za počítačom, ináč žena, ktorá celý deň behá
do skladu a dopĺňa tovar, ináč žena, ktorá po práci strávi
zvyšok dňa sledovaním telenoviel a ináč tá, ktorá si zájde po
práci zacvičiť.
Reálny
kalorický príjem bude samozrejme tiež závisieť od cieľa, ktorý
sledujeme, či už je to udržiavanie hmotnosti, chudnutie alebo
priberanie. Spomenula som pojem bazálny metabolizmus. Vieme, že
metabolizmus je látková výmena (podrobnosti o fungovaní nájdete
na nete, je to celkom zaujímavé čítaníčko). Bazálnym
metabolizmom sa označuje základný (pokojový) metabolizmus pre
činnosť dôležitých orgánov (srdce, mozog, pľúca, atď). Inými
slovami, je to vlastne energia, ktorú sme vynaložili bez nášho
vedomého pričinenia. Ani v diéte by pritom energetický príjem
nemal byť nížší ako hodnota bazálneho metabolizmu.
Rovnica pre
výpočet bazálneho metabolizmu (pre ženu)
BM
[kcal] = 655 + 9,6 x hmotnosť + 1,8 x výška - 4,7 x vek
Aby
sme zistili svoj optimálny kalorický príjem, treba hodnotu
bazálneho metabolizmu prepočítat stupňom aktivity, ktorú
vykonávame:
Stupeň fyzickej aktivity: | Ženy |
sedavá (udržiavacia) | 1,4 |
ľahká (menej ako 1 hodina denne) | 1,5 |
mierna (hodina denne) | 1,6 |
stredná (1 – 2 hodiny denne) | 1,7 |
ťažká (viac ako 2 hodiny denne) | 1,8 |
Ak
však chcem schnudnúť, odpočítám od tejto hodnoty cca. 300-500
kcal. Ak chcem nabrať (svalovú hmotu, ak intenzívne cvičím,
samozrejme), tak pridám ďalších 300-500 kcal.
Uvediem
príklad:
Žena
vážiaca 55 kg, 167 cm a 29 rokov, sedavé zamestnanie, športová
aktivita každý druhý deň cca. 1 až 1 a pol hodiny.
Ak
dosadíme údaje do rovnice, dostaneme, že bazálny metabolizmus sa
bude pohybovať na 1347 kcal.
BM
vynásobime koeficientom podľa tabuľky (1,7) a dostaneme hodnotu
2290 kcal.
Ak
by si figurantka chcela zachovať svoju hmotnosť, bude denne
prijímať 2290 kcal.
Keďže
naša figurantka chce zhodiť nejaké to kilečko, upraví si
kalorický príjem nasledovne: 2290 - 500 kcal. Denný príjem
teda bude 1790 kcal.
Zatiaľ
sme si vypočítali, koľko energie budeme pre náš jedálniček
potrebovať. Ďalším krokom je vedieť, v akom zastúpeníí budú
živiny (sacharidy, tuky a bielkoviny) v našom
jedálničku.
Z denného kalorického príjmu by mali tvoriť:
50-60%
cukry, 15- 20% bielkoviny, 25-30% tuky (uvádza sa rôzne).
Tu
je nutné vedieť, že 1 g bielkoviny predstavuje 4 kcal, 1 g
sacharidov 4 kcal a 1 g tuku 9 kcal.
Pri
dennom kalorickom príjme 1790 kcal by mohli byť živiny zastúpené takto:
223
g sacharidov
90 g bielkovín
50 g tuku
Už
len premeniť tieto čísla na konkrétne potraviny. Na to
potrebujeme samozrejme vedieť, čo to bielkoviny, sacharidy a tuky
sú, a čo sú ich zdroje (ale o tom som už písala).
Pre
osvieženie pamäte uvediem aspoň pár zdrojov jednotlivých živín:
Zdroje
bielkovín
- Mäso, ryby, vajcia, mliečne výrobky, strukoviny
Zdroje
sacharidov (cukrov)
- Cereálie, mliečne výrobky (obsahujú laktózu – mliečny cukor), strukoviny, ovocie, zelenina
Zdroje
tukov
- orechy, semená, oleje (snažíme sa využívať najmä rastlinné zdroje a minimalizovať podiel živočíšnych tukov), mäso, mliečne výrobky, vaječné žĺtka,
A
tu začína ten najkritickejší moment pre zostavenie jedálnička.
A tým je fakt, že v tomto bode budete už musieť siahnuť po
kalorických tabulkách a vážiť potraviny (teda pokiaľ váhy ešte
nemáte v oku). Tieto tabuľky nájdete na nete. Stačí uviesť do
vyhľadávača napr. nutričné hodnoty potravín. Podľa svojich
možností, chutí a preferencií, si zvolíte potraviny, z ktorých bude jedálniček pozostávať.
Pre príkladný jedálniček (pre našu chudnúcu figurantku) budú zdrojmi bielkovín povedzme: kuracie prsia, aljašská treska, tvaroh, bielka, tvrdý syr. Ako zdroje sacharidov si zvolím ovsené vločky, ryžu, zeleninu a ovocie. Zdrojmi tukov budú vaječné žĺtka a orechy.
Pre príkladný jedálniček (pre našu chudnúcu figurantku) budú zdrojmi bielkovín povedzme: kuracie prsia, aljašská treska, tvaroh, bielka, tvrdý syr. Ako zdroje sacharidov si zvolím ovsené vločky, ryžu, zeleninu a ovocie. Zdrojmi tukov budú vaječné žĺtka a orechy.
Raňajky:
50
g ovsených vločiek (185 kcal, 3,5 g T, 29,4 g S, 6,8 g B)
1
jablko (71 kcal, 0,1 T, 14,8 g S, 0,4 g B)
20
g mandlí (115 kcal, 10,8 g T, 1,1 g S, 3,8 g B)
Desiata:
75
g cottage cheese (63 kcal,1,7 g T, 2,2 g S, 9,7 g B)
1
krajec celozrnného chleba (132 kcal, 1 g T, 19,3 g S, 3,6 g B)
1
červená paprika, 1 paradajka (68 kcal, 0,7 g T, 11,1 g S, 2,7 g B)
Obed:
100
g kuracie prsia (102 kcal, 0,7 g T, 0 g S, 23,5 g B)
100g
basmati ryža (350 kcal, 1,5 g T, 77 g S, 8 g B)
50g
brokolica (35 kcal, 0,3 g T, 2,5 g S, 4,4 g B)
1
kl olivového oleja (44 kcal,5 g T, 0 g S, 0 g B)
Olovrant:
20g
mandle (115 kcal, 10,8g T, 1,1 g S 3,8)
Večera:
100g
aljaška treska (75 kcal, 0,8 g T, 0,1 g S, 17 g B)
80g
celozrnné cestoviny (277 kcal, 0 g T, 49,3 g S, 10,2 g B)
50g
brokolica (35 kcal, 0,3 g T, 2,5 g S, 4,4 g B)
30g avokádo
(48 kcal, 4,4 g T, 2,6 g S, 0,6 g B)
V rámci
jedálnička by sme prijali:
1714 kcal
41,6 g tuku
213,9 g
sacharidov
98,6 g
bielkovín.
So
zastúpením živín v jedálničku je možné manipulovať, keďže
u každého funguje niečo iné. U mňa napríklad v diéte
najlepšíe
funguje, ak držím sacharidy nízko, a na ich úkor zvýšim
zastúpenie tukov. Pozor, manipulujete so živinami, optimálny denný
kalorický príjem sa nehýbe. Niekto bude lepšie chudnúť pri
nízkotučnej, iný pri nízkosacharidovej diéte. Príjem bielkovín
by sa však mal pohybovať od 1-1,5 g na váhu (teda pokiaľ nie ste
kulturisti, resp. nechcete naberať extra svalovú hmotu). Príliš
vysoký príjem bielkovín však zaťažuje obličky.
Časom
budete mať váhy v oku a kalorické hodnoty uložené v pamäti.
Potom už manipulácia s jedálničkom nebude zložitá.
To by bol
príklad na jeden deň. Takto budete postupovať v zostavovaní
jedálnička na celý týždeň s tým, že budete obmieňať
potraviny. Je to dôležité, aby ste sa nescvokli z jednotvárnej
stravy. Po
dokončení týždňového plánu máte zároveň nákupný zoznam,
keďže ste si uvádzali pri potravinách gramáž. Čiže hor sa na
nákup
K
vášmu novému jedálničku treba už len pridať pohybovú aktivitu
a vysnívanej postave už nestojí nič v ceste…možno akurát
trpezlivosť a pevná vôľa.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára