1. Vápnik potrebuje k svojmu
vstrebávaniu aj vitamín D (v letnom období nám ho zabezpečí slnečné žiarenie, v
zimných mesiacoch ho treba viac doplniť vo výžive - ryby a morské potvory,
mlieko, mliečne výrobky)
2. Vápnik sa vstrebáva lepšie
večer, železo ráno
3. Vápnik a železo pôsobia
antagonisticky, čiže nadbytok jedného vyvoláva nedostatok druhého
4. Železo pre svoje vstrebávanie
potrebuje vitamín C
5. S vekom klesá schopnosť
organizmu tráviť laktózu (v čreve ubúda štiepiaci enzým laktáza), výsledkom je
nadúvanie a hnačky
6. Mak obsahuje niekoľkonásobne
viac vápnika ako mlieko
7. Nadmerný príjem fruktózy vedie
k stukovateniu pečene (to sa týka čistej rafinovej fruktózy - v sirupoch,
ovocných šťavách, cukrovinkách, nie ovocia)
8. Vitamín A (mäso,
vnútornosti, mlieko a mliečnej výrobky) sa nachádza vylúčne v živočíšnej
strave, zatiaľ čo jeho provitamín beta-karotén výlučne v rastlinnej (mrkva,
červená paprika, marhule)
9. Sacharidové jedlo pred tréningom
spomalí vaše úsilie pri redukcii hmotnosti (prvotným zdrojom energie sú totiž
sacharidy)
10. Sacharidové jedlo pred
tréningom je vhodné pri silovom tréningu (svaly využívajú pre svoju činnosť
sacharidy/pečeňový a svalový glykogén)
11. Je kontraproduktívne bežať na
páse či šliapať na rotopede ako o dušu, ak sa snažíte o redukciu tuku (tuk
dokážete spaľovať iba vtedy, ak dostávate do organizmu dostatočný prísun
kyslíka, ak pri aeróbnom tréningu nestačíte s dychom spaľuje sa v prvom rade
pečeňový a svalový glykogén)
12. Glykemický index jedla môžete
znížiť pridaním tuku či vlákniny
13. Glukóza nedokáže vstúpiť do
bunky bez inzulínu
14. Všetky komplexné sacharidy,
ktoré prijmete v strave sa musia v tráviacom trakte najskôr rozštiepiť na
glukózu
15. Transmastné kyseliny sú
rizikovým faktorom pre rozvoj kardio-vaskulárnych ochorení, obezity,
arterosklerózy
16. Vo vode rozpustné vitamíny skupiny B, vitamín C je potrebné prijímať na dennej báze, keďže
organizmus ich nedokáže ukladať
17. Vitamíny a minerály sú
esenciálne, je potrebné ich prijímať v strave, keďže si ich telo - až na výnimky
B12 v čreve a vitamín D zo slnečného žiarenia v podkoží - nedokáže vytvoriť
18. Najlepšie vstrebateľné je
hemové železo - teda zo živočíšnych zdrojov
19. Lepšie vstrebateľný je vápnik
zo živočíšnych zdrojov, rastlinné zdroje obsahujú kyselinu fytovú, ktorá
znižuje využiteľnosť minerálov (čiastočne ju možno eliminovať tepelných
spracovaním)
20. Zvýšený príjem rafinovaného
cukru, alkoholu obmedzuje vstrebávanie vápnika do kostí
21. Husacie sádlo je vhodnejšie
na tepelnú úpravu ako olivový olej, pretože je tepelne stabilnejšie a
neprepaľuje sa (má vyšši tzv. dymový bod), pri prepaľovaní olejov dochádza k
tvorbe karcinogénnych látok (akrylamidov), nemožno však sádlom nahradiť zdravé
rastlinné oleje. Treba mať na pamäti, že ide o živočíšny tuk s prevahou
nasýtených mastných kyselín (môžu byť zdrojom obezity, vysokého cholesterolu,
krvného tlaku)
22. Fajčiar každou cigaretou
zničí okolo 70 mg vitamínu C
23. Jablká sú dobrým zdrojom
rozpustnej vlákniny - obsahujú polyškroby - pektíny
24. Plesnivé orechy, arašídy a
cereálie môžu obsahovať nebezpečný aflatoxín, ktorý spôsobuje rakovinu pečene
(plesne nie sú však vždy viditeľné voľným okom), treba si vyberať kvalitné
zdroje orechov, vhodné je ich kupovať v škrupinke, ktorá predstavuje ochranu
pred plesňami
25. Za posledných 50 rokov sa
rapídne znížil obsah minerálnych látok v zelenine (súvisí to zo znížením
minerálnych látok v pôde)
26. Medzi antioxidanty zaraďujeme
vitamín C (šípky, ríbezle, citrusy, listová zelenina, brokolica, paprika,
paradajky), selén (ryby, morské potvory, vajcia, para orechy), vitamín E
(rastlinné oleje, klíčky, listová zelenina), karotenoidy (mrkva, marhule,
červený melón), lykopén (paradajky aj spracované), flavonoidy - kvercetin (cesnak, cibuľa),
rutin (pohánka), katechín (zelený čaj), resveratrol (červené hrozno, víno),
lutein (špenát, citrusy, čučoriedky) a i.
27. Strukoviny nemajú
dostatok aminokyseliny metionínu a tryptofánu, cereálie neobsahujú lyzín; preto
je vhodné kombinovať tieto dva zdroje (napr. šošovica s ryžou natural) - vhodné
pre vegánov
28 Čučoriedky (a ďalšie
bobulovité ovocie) sú takým istým zázračným antioxidantom ako exotické Acai
29. Vstrebateľnosť minerálov z
výživových preparátov je veľmi nízka, max. do 15%
30. Najlepšie vstrebateľné
minerálne preparáty nájdete v tzv. koloidnej forme (tekutej)
31. Najlepšie vstrebateľné
vitamíny sú v tzv. chelátovej forme (vitamín je uzavretý ako vo svorkách medzi
dve ďalšie látky, napr. aminokyseliny či enzýmy)
32. Žiadny výživový doplnok vám
nezabezpečí toľko prospešných látok ako živá, čerstvá a pestrá strava
33. Nadbytok bielkovín v strave -
rovnako ako sacharidov- spôsobuje ich ukladanie vo forme tuku
34. Krátkodobe detoxikačné kúry
majú len veľmi malý efekt, ak nezmeníte svoj celkový životný štýl
35. Obézny, ktorý cvičí je na tom
fyzicky lepšie ako chudý, ktorý necvičí
36. Najvyšší glykemický index
majú pečené zemiaky, zemiaky varené bez šupky a roztlačené na pyré, nižší GI
majú zemiaky konzumované v šupke a s trochou masla
37. V prevencii proti
civilizačným ochoreniam je potrebné navýšiť pomer omega 3 mastných kyselín ku
omega 6 mastným kyselinám (konzumovať viac rýb, ale tiež rastlinných omega 3
kyselín v ľanových semienkach a orechoch)
38. Morské ryby majú viac omega 3
mastných kyselín, ako chovné ryby (je to vďaka ich prirodzenej strave, zatiaľ
čo chovné ryby sú prikrmované), môžu byť však vystavené väčšiemu znečisteniu
39. Vysoký obsah vitamínu C má
okrem ovocia aj zelenina - napr. paprika (najmä červená), tiež brokolica a
listová zelenina
40. Vitamín B12 je najviac
obsiahnutý v živočíšnych zdrojoch, vegetariáni ho môžu čerpať napr. z kvasenej
kapusty, droždia a ďalších fermentovaných výrobkoch (tvorba vitamínu B12 vďaka kvasným baktériam)
41. Za kŕče vo svaloch môže byť
okrem magnézia zodpovedný aj nedostatok vápnika či disbalancia v príjme sodíka
a draslíka
42. Pri snahe o redukciu
telesného tuku je vhodné silové cvičenie. Pri silovom cvičení neprichádza síce
k spaľovaniu tuku ako pri cvičení aeróbnom, avšak viac svalovej hmoty zabezpečí
vyšší pokojový výdaj energie
43. 1g alkoholu obsahuje až 7
kalórií, ak sa snažíte o redukciu telesného tuku, tak preč z alkoholom
44.Jednostranne orientované diéty
je možné držať len krátkodobo, keďže môžu spôsobiť deficit živín
45. Zvýšený príjem antioxidantov
v tabletkách nepreukázal vyššiu antioxidačnú kapacitu, vyšší príjem
niektorých antioxidantov môže byť
dokonca kontraproduktívny (prooxidačný, prokancerogénny) - vysoký príjem
selénu, beta-karotén v kapsuliach
46. Inzulín je anabolický
(rastový) hormón, po tréningu podporuje príjem jednoduchých sacharidov
zabudovanie živín do namáhaných svalov a podporuje ich regeneráciu a rast. Na
druhej strane, ak len konzumujete množstvo jednoduchých cukrov (a nebodaj ešte
v kombinácií s nevhodnými tukmi) spôsobuje tiež rast, ale rast tukového tkaniva
47. Už 5-10% redukcia hmotnosti
pri obéznych ľuďoch má výrazný vplyv na zlepšenie ich zdravotného stavu
(neznamená, že to stačí)
48. Pri týchto problémov je treba
dbať na dostatočný príjem ...:
Anémia – kyselina listová,
vitamín C, železo
(listová
zelenina, mäso, vnútornosti, vajcia, mlieko, paradajky, špenát, ovocie, a i.)
Padanie
vlasov a pokožka – zinok, vitamín H , vitamín B5 (kyselina
pantoténová), aminokyselina metionín - vnútornosti, vajcia,
obiloviny, strukoviny, mlieko, mäso, vločky, klíčky, otruby, ryža natural,
droždie, semienka a i.)
Kĺby
a kosti – vápnik, vitamín D, vitamín C, vitamín K, kyselina listová (mlieko, mliečne
produkty, sardinky, mak, ryby, ovocie, zelenina a i.)
Svaly
– pre lepšiu syntézu bielkovín a prevenciu svalových kŕčov- vitamín C, kyselina
listová, vitamín B12, B6, magnézium, vápnik (ovocie, zelenina, mäso,
strukoviny, mliečne výrobky a iné)
49.
Za našu imunitu sú zodpovedné črevné baktérie, črevná mikroflóra.
Posilňovaním imunity treba začať od čreva vhodným príjmom vlákniny (zelenina, ovocie, strukoviny, obilniny),
probiotických kultúr (fermentované výrobky), redukciou nasýtených tukov, nižšou konzumáciou mäsa
50.
L-karnitín je dôležitý pri oxidácii (spaľovaní) mastných kyselín (čiže redukcii tuku), pretože
funguje ako transportér do mitochondrií bunky (bunkovej spaľovne). Jeho
užívanie v doplnkoch však nepreukázalo efektívnejšie spaľovanie. L-karnitín sa
vyskytuje v mäse a mlieku.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára