sobota 14. septembra 2013

Diéta v prášku

          Určite ste už videli reklamu alebo nebodaj aj vyskúšali instantné produkty, ktoré počas dňa nahrádzajú bežné jedlo a vy vďaka nim chudnete. Tak sa na tieto zázračné prášky pozrieme trocha bližšie.

          Z instantného prášku si pridaním vody vykúzlite už nielen diétny shake, ale aj rôzne polievky, omelety, palacinky, pudingy, dezerty a podobne. Výrobcovia sľubujú veľkú sýtiacu schopnosť týchto produktov, vynikajúcu chuť a samozrejme zaručený efekt pri chudnutí.

          Ako to funguje?

          V prípade týchto instatných výrobkov hovoríme o proteínovej diéte, keďže základnou zložkou sú práve bielkoviny. Priebeh diéty spočíva v tom, že nahrádzate niekoľko denných chodov instantnými produktami. Táto diéta trvá niekoľko týždňov a je rozdelená do viacerých fáz.
V každom prípade musíte z jedálnička odstrániť všetky sacharidové potraviny a rovnako vynechať tuk.
          Z jedálnička vypadnú obilninové výrobky, zemiaky, strukoviny, mliečne výrobky, ovocie, tučné mäso, oleje, orechy. Povolené sú chudé mäso, ryby, vaječné bielka, zelenina (s výnimkou koreňovej zeleniny, papriky a paradajok). V ďalšej fáze môžete v obmedzenej miere pridať niektoré potraviny, ale v zásade sa druhá fáza príliš neodlišuje od prvej. Mení sa len počet instantných jedál v rámci dňa. V tretej fáze už nahrádzate pevné jedlo instatnou verziou len 1-2 krát a pridávate tiež potraviny, ktoré boli predtým tabu. Do jedálnička sa vracajú obiloviny, ovocie a mliečne výrobky. Po skončení diéty dostanete zopár rád ako predísť obávanému jojo-efektu.

V čom spočíva efekt tejto diéty?

          Táto diéta je založená na tom, že telo, ktoré nedostáva v potrave energiu zo sacharidov prechádza do stavu tzv. ketózy. Za bežných okolností je zdrojom energie pre organizmus glukóza. Ak jej hladina v krvi však klesne, začínajú sa primárne ako zdroj energie využívať vlastné tukové zásoby. Telo sa do stavu ketózy dostáva až keď sú vyčerpané všetky jeho energetické zásoby uložené v pečeni a vo svaloch (vyčerpanie glykogénových zásob však trvá niekoľko dní v závislosti od telesnej aktivity).
Následne začne pečeň produkovať tzv. ketóny (produkty z rozpadu mastných kyselín).
Príjem bielkovín slúži v diéte na zachovanie a ochranu svalovej hmoty.
          Okrem toho, že ste telo ochudobnili o sacharidy ako zdroj energie a je nútené využívať tukové zásoby, je táto diéta zároveň nízkokalorická. Telo teda v každom prípade bude musieť siahnuť do vlastných rezerv. O to viac, ak k diéte ešte pridáte aj pohybovú aktivitu.
No, znie to celkom jednoducho a logicky. Také ľahké to však nie je.

Čo hovorí proti?

          Uvádza sa, že stav ketózy zvykne navodzovať uvoľnené až euforické stavy, a že človek sa cíti príjemne. Prechod do ketózy však chvíľu trvá. Počas tejto doby budete pociťovať vďaka nedostatku energie únavu, pocit malátnosti, budete bojovať s bolesťami hlavy a slabou koncentráciou. V ketóze vraj človeku trocha zapácha z úst, keďže sa pri tomto procese tvoria látky podobné acetónu. Nie je to však zásada.
          Efekt proteínovej diéty nespochybňujem. Schnudnete zaručene. Položte si však otázku, či to stojí za to. Jednak sa budete musieť vzdať mnohých jedál a obľúbených potravín. A verím tomu, že aj ten najchutnejší proteínový prášok sa vám po určitej dobe pekne zhnusí. Nehovoriac o tom, že neustále konzumujete to isté. Kuracie mäso a rybie filé po tejto diéte už nebudete môcť ani cítiť.
Výrobca síce sľubuje zasycovaciu schopnosť týchto výrobkov, ale veríte, že sa skutočne najete?
Konzumácia nejakého shaku potrvá len pár minút. Takže pochybujem, že si svoj obed či večeru vychutnáte. Samozrejme, ak si pripravíte shake s 3 dcl vody, svojím spôsobom to žalúdok zaplní. Keďže však nebude nútený rozkladať potravu, verte tomu, že po 2-3 hodinách vám spustí takú muziku.....a tie kŕče, keď máte prázdny žalúdok ste už tiež určite zažili. Ako dlho teda vydržíte túto tortúru?
          Okrem toho, táto diéta nie je vhodná pre každého. Neodorúča sa obéznym ľuďom ani ľuďom so zdravotnými problémami (problémy s metabolizmom, pečeňou, obličkami, ani pri psychických probémoch).
Ak intenzívne cvičíte, budete pociťovať nedostatok energie a únavu. Pri veľmi intenzívnej športovej činnosti sa môže stať, že dôjde nielen k úbytku tuku, ale súčasne aj svalovej hmoty.
          Keďže je váš energetický príjem v tejto diéte značne zredukovaný (bielkoviny nie sú tak bohaté na energiu ako sacharidy a tuky), po návrate k pôvodnému jedálničku dôjde k nežiaducemu jojo-efektu. Výrobca vás síce upozorní, že prechod musí byť pomalý, a že aj po skončení treba stravovacie zvyky upraviť....avšak...veríte tomu, že sa po tak dlhej abstinenci budete ešte vedieť držať na uzde?
          Ďalšou otázkou je, či si budete vedieť jedálniček aj do budúcnosti zostaviť a ustrážiť. Po skončení diéty bude váš kalorický príjem značne vyšší. Jojo-efekt bude neodvratný.
          Ďalšou vecou je cena týchto výrobkov. Konzumovať ich niekoľkokrát za deň, a to niekoľko týždňov, pôjde pekne do peňazí. Nejde totiž o vôbec lacné produkty. A dokonca si myslím, že sú pekne predražené.
          A netreba zabudnúť ani na rôzne ďalšie výživové doplnky, ktoré vám bude chcieť výrobca nanútiť s odôvodnením, že sú v tejto diéte nevyhnutné. Takže vyhodíte ďalšie peniaze za predražené vitamíny, minerály či omega mastné kyseliny, ktoré by ste samozrejme našli za prijateľnejšie ceny v najbližšej lekárni.

Zloženie 

          Základnou surovinou v týchto výrobkov je mliečna a sójová bielkovina. 1 kg takéhoto prípravku sa môže pohybovať od cca. 40 eur (a viac samozrejme). Na etikete nie je uvádzané percentuálne zastúpenie surovín. Môžem však povedať, že práve sójová bielkovina nie je práve najkvalitnejšia a okrem toho je to veľmi lacná surovina (1kg cca. 7 eur). Čo sa myslí mliečnou bielkovinou, môžem len hádať. Ide o kvalitný micelárny kazeín alebo len odpadový produkt kazeinát vápenatý?
           Ďalšou použitou surovinou, najmä pri instantných omeletách, bývajú sušené vajcia (resp. len bielka). Zo sušených vajec môžete mať pekné črevné nepríjemnosti :( Aj keď to samozrejme neplatí pre každého. Záhadou pre mňa zostáva, prečo by ste si mali robiť omeletu z instantného prášku??? Čerstvé vajcia vám nič nehovoria?
         
          V rôznych polievkach, krémoch či pudingoch nájdete emulgátory, stabilizátory a škroby. Nejako to musí držať pokope, no nie? A nezabudnúť na ochucovadlá. Veď taký sójový proteín nie je žiadna mňamka.
          Tieto instantné jedlá neobsahujú žiadne zázračné lipotropné (tukožravé) látky, z ktorých schudnete. Úbytok váhy je spôsobený nízkym kalorickým príjmom a faktom, že popri týchto lahôdkach konzumujete iba vybrané potraviny v predpísanom množstve.
       
          Aby som vás nepomýlila. Proteínové prípravky neodsudzujem. Veď ich sama s obľubou konzumujem :) Využívam ich však ako doplnky na zvýšenie bielkovín v strave a tiež na regeneráciu po tréningu. Ich zloženie a cena sa v zásade však odlišuje od spomínaných výrobkov.

Tak ako ste na tom vy? Ešte stále máte chuť vyskúšať si práškovú diétu?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára