sobota 14. septembra 2013

Nie sú kalórie ako kalórie

          Už niekoľkokrát som spomínala, že pri chudnutí platí jednoduchý princíp. A to, že kalorický príjem musí byť nižší ako kalorický výdaj. Druhou stránkou mince je však výživová hodnota potravín, ktoré prijímate. Tak si to porovnajme.

Príkladný jedálniček 1

Raňajky:50g ovsených vločiek, 20g arašidového masla, 1 jablko
Desiata: 4 bielka, 1 žĺtko, uhorka
Obed: 150g kuracích pŕs, 100g ryže, ľadový šalát
Olovrant: 250g nízkotučného tvarohu
Večera: 80g celozrnných cestovín, 200g pangas

Celkom cca. 1650 kcal
28 g tuk, 183g sacharidov, 150g proteín


Príkladný jedálniček 2

Raňajky: 1 biely toast, 150g malinového smotanového jogurtu
Desiata: čokoládovo-banánová muesli tyčinka
Obed: 150g vyprážaný rezeň, 100g hranoliek
Olovrant: 60 g cornflakes, 1 pohár plnotučného mlieka
Večera: 150g lasagne bolognese

Celkom cca: 1653 kcal
65 g tuk, 204 g sacharidy, 63 g proteín





          Nemusíte byť ani odborníkmi na výživu, aby ste vedeli, ktorý jedálniček je vrámci zdravej výživy vhodnejší. Pri rovnakom kalorickom príjme by ste vrámci jedálnička č. 2 prijali viac ako dvojnásobné množstvo tuku a o viac ako polovicu menej bielkovín.
Príjem cukrov je v prípade 2 len o niečo vyšší. Na druhej strane sa však treba pozrieť aj na kvalitu týchto sacharidov. Zatiaľ čo v jedálničku č. 1 by to boli komplexné cukry a vláknina, v druhom prípade prevládajú jednoduché rýchle cukry.
          Síce ste si možno vypočítali, že váš denný kalorický príjem by sa optimálne mohol pohybovať okolo 1650 kcal, avšak rozhodujúce, či už pre zdravý vývážený alebo redukčný jedálniček, je aj zastúpenie živín. Vyberajte teda vhodné potraviny, študujte výživové hodnoty na obaloch.
A verte tomu, že sa pri jedálničku ako je to uvedené v príklade 1, zbavíte nadbytočných kíl oveľa rýchlejšie ako v prípade č. 2.

          Ľudia sa ma pýtajú, či v diéte môžu konzumovať ten alebo onen výrobok. Nemám samozrejme na mysli otázky typu, či si môžu dať povedzme krémeš alebo rezeň. Ide skôr o to, či je vhodné konzumovať napríklad celozrnné sušienky, sladkosti sladené prírodnými cukrami, sušené ovocie, ovocné šťavy, tučné syry a podobne. V zásade platí, že konzumovať môžete čokoľvek (zdravé), čo sa zmestí do vášho denného kalorického príjmu. Samozrejme, že takéto jedlá by ste si mali v diéte dopriať len výnimočne alebo ako odmenu. Celozrnné výrobky či prírodné šťavy sú síce vo všeobecnosti zdravé, ale obsahujú aj množstvo cukrov, ktoré môžu vaše úsilie spomaliť.
         Vždy závisí od mnohých faktorov, čo môžem, či nemôžem skonzumovať. Je to jednak skutočnosť, či sa snažím schudnúť len 2-3 kilá po vianočnej či dovolenkovej "prejedačke", alebo potrebujem schudnúť množstvo tuku, ktoré už začína byť nebezpečné pre moje zdravie. Je rozdiel, či v konkrétny deň mám pred sebou intenzívny tréning v posilňovni, alebo len nedeľné vysedávanie pri tv. Rozdiel je, či potravinu chcem skonzumovať na raňajky alebo ma prepadne chuť na niečo dobré práve večer.
Treba vedieť individuálne prehodnocovať a podľa toho posúdiť, či je v aktuálnej situácií konzumácia určitého výrobku vhodná.

          Uvediem ešte jeden príklad. Viem, že dnes veľmi nebudem mať čas podesiatovať a rozhodujem sa, čo si v potravinách kúpim. Vidím celozrnnú sušienku so sušeným ovocím a pridanými vitamínmi sladenú fruktózou. Váha výrobku je 65g a obsahuje 270 kcal. Je to vhodná desiata, či nie?
Tak si to porovnajme:

125 g nizkotučný biely jogurt + 1 stredne veľké jablko - cca. 143kcal
150 g cottage cheese + 1 paradajka - cca. 146 kcal
150g tuniak vo vlastnej šťave + 1 varené vajíčko - cca. 232 kcal
1 veľké jablko + 125 g nízkot. tvarohu - cca. 195 kcal
100g kvalitnej varenej šunky + paradajka - 147 kcal

         Tak ako vidíte, každá z týchto možností má menej kalórií ako uvedená sušienka. A hádajte, čo vás v tomto prípade viac zasýti? Maličká sladká sušienka vo vás akurát tak vyvolá chuť na konzumáciu ďalšieho jedla alebo konkrétne nejakej ďalšej sladkosti. Ostatné alternatívy vás však dostatočne zasýtia a nebude problém vydržať do obeda.
          Ako som už spomenula, raz za čas nie je problém dať si niečo sladké. V prípade, že nemáte po ruke nič iné ako len tú sušienku, je to vždy vhodnejšie ako nejesť niekoľko hodín. Voľte samozrejme tie zdravšie alternatívy. Čiže produkty z celozrnných múk, sladené alternatívnymi, resp. prírodnými sladidlami.


          Samozrejme všetko s mierou. Treba mať vždy na pamäti, že med, trstinový cukor či fruktóza sú tiež len jednoduché cukry a rovnako kalorické ako repný cukor. A že celozrnná múka je oproti bielej múke síce vhodnejšia pre vyšší obsah vlákniny a minerálnych látok, avšak jej kalorická hodnota je aj v tomto prípade skoro identická.






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára