štvrtok 8. októbra 2015

Kalorické pasce


          Ľudia chcú robiť veci správne, avšak z potravín, ktoré sa bežne považujú za zdravé, sa zvyknú vykľuť kalorické bomby nevhodné pre zdravie a štíhlu líniu. S týmito akože „zdravými potravinami“ nakoniec prijmeme ešte viac kalórií, ktoré sú skryté v množstve cukru či tuku.
         Mnoho produktov môže v supermarkete vyzerať skutočne zdravo. Balenie sľubuje všeličo. Označenia ako“ fit, línia, bio, vita, racio, pre zdravie“ a podobne sú len lacným marketingovým ťahom.
Pohľad na skvelý obal nestačí. Treba si produkt otočiť a začítať sa do nutričných údajov a zloženia výrobku.


Porovnanie: nápoje 250 ml

            Zdrojom prázdnych kalórií sú často nápoje. To, že sladené nápoje sú kalorickými bombami, je už snáď každému dobre známe. Vedeli ste však, že taký pomarančový džús (100% bez pridaného cukru) obsahuje porovnateľné množstvo cukru a kalórií ako Coca cola? Na 250 ml nápoje je to cca. 6,5 kociek cukru. No vidíte. A pomarančový džús pritom veľa ľudí považuje za zdravý nápoj.

             Pre porovnanie, pivo obsahuje menej kalórií ako Coca cola či pomarančový džús. Pohár červeného suchého vína však môže vašu kalorickú spotrebu taktiež pekne hnať do výšok. Tak to ste možno nečakali. A ak nebodaj holdujete vínu pravidelne a neostáva len pri jednom pohári, tak sa so štíhlou líniou veľmi rýchlo rozlúčte.

A nie... z tohto porovnania nevyplýva, že máte piť pivo. Najvhodnejším nápojom ostáva samozrejme čistá voda. A tú máte bez zbytočných kalórií.

obrázok Pixabay.com Licencie: CC0 Public Domain / FAQ


* Ak by Vám náhodou napadla otázka: "A koľkože tých kalórií môžem denne prijať?", tak si prečítajte nasledujúci text:
http://fitsim.blogspot.sk/2015/05/googlime-jedalnicky-alebo-preco.html
príp. môžete vychádzať zo všeobecnej odporúčanej referenčnej hodnoty 2000 kcal (čo je veľmi zovšeobecnené).


Coca Cola – 26 g cukru , 107 kcal
Pomarančový džús 100% - 25,5 g cukru, 111 kcal
Jablkový džús 100% - 28g cukru, 114 kcal
Pivo 10% svetlé 79 kcal
Víno červené suché – priemer 179 - 191 kcal 

No tak to vidíte. A to je len jeden pohár. A ruku na srdce, kto nevypije aj viac???


Porovnanie: cereálne a iné tyčinky 40g  (bez ohľadu na veľkosť balenia produktu)

          Cereálne tyčinky sa často považujú za zdravý a ľahký snack medzi hlavnými jedlami alebo na cesty. Ak hľadám cereálnu tyčinku v supermarkete, predpokladám, že hlavnú zložku výrobku budú tvoriť cereálie (rôzne typy cereálnych vločiek). No schválne... otočte si niekedy takú müsli tyčinku a pozrite sa na zloženie. A čo uvidíte na prvom mieste? Cukor/glukózový sirup. Od takýchto tyčiniek ruky preč.

Corny tyčinka Big Wild Fruit - 31 g sacharidov (z toho 14 g cukor), 155 kcal 
23% proteínová tyčinka vanilka - 15g sacharidov (z toho cca 9 g cukor), 162 kcal, (6 g tuku)
Tekmar tyčinka čučoriedková - 29 g sacharidov, 168 kcal
Deli tyčinka – 30g sacharidov, 176 kcal

           Pozor tiež na müsli tyčinky bez cukru. Často je totiž bežný biely rafinovaný cukor nahradený inou formou cukru – ovocný cukor (fruktóza), maltóza, mliečny cukor, malitol (čo sú takisto formy sacharidov, ktoré obsahujú kalórie).

          Na porovnanie som uviedla Deli tyčinku, o ktorej by teda s istotou nikto netvrdil, že je zdravá (cukor, glukózový sirup, kakaová hmota, palmový olej, sušené mlieko, kakaové maslo, rastlinné tuky, sušené bielky, arómy, emulgátory a farbivá, soľ).  A predsa kalorická hodnota cereálnych /v povedomí spotrebiteľa zdravých tyčiniek/ je porovnateľná s tou presladenou cukrovou bombou. Čo z toho vyplýva? Čítajte etikety a nenechajte sa oklamať.

         Ani športové proteínové tyčinky nie sú o nič lepšie. No áno. Majú trocha lepšie zloženie (niekedy). Často sú však plné jednoduchých cukrov a tukov. A do diét sa určite nehodia, aj keď športujete. Sú predsa aj iné oveľa vhodnejšie proteínové zdroje.


Porovnanie: chlieb, cestoviny, ryža 100g

            Veľa ľudí už počulo či čítalo, že v diéte je potrebné zredukovať príjem sacharidov a že vhodné je tak urobiť vynechaním chleba. V tom prípade ľudia často hľadajú vhodnejšie alternatívy.                Nahradiť chlieb ryžovými chlebíkmi, knäckebrotmi však nie je riešenie.
Celozrnný chlieb je vhodnou alternatívou bieleho chleba, avšak nie z hľadiska kalórií, ale obsahu vlákniny a minerálnych látok.


Racio ryžové chlebíky – 79,5 g sacharidov, 387 kcal
Knäckebrot žitný s vlákninou – 66 g sacharidov, 350 kcal
Chlieb pšeničný biely – 51 g sacharidov, 250 kcal
Chlieb večerný proteínový – 4 g sacharidov, zato 14 g tuku, 305 kcal
Chlieb celozrnný žitný – 35g sacharidov, 189 kcal
Chlieb celozrnny toustový tmavý – 42 g sacharidov, 258 kcal

          Ani v prípade cestovín či ryže neplatí, že ak siahnete po celozrnnej verzii, ušetríte kalórie, prípadne môžete skonzumovať väčšiu porciu. Kalorická nálož je v prípade celozrnných cestovín/ryže porovnateľná s bežnými cestovinami/ryžou. Výhodou je vyšší obsah vlákniny.

http://fitsim.blogspot.sk/2015/07/preco-nepodcenovat-vlakninu.html


Cestoviny semolinové – 67 g sacharidov, 347 kcal
Cestoviny celozrnné pšeničné – 64 g sacharidov, 340 kcal
Cestoviny vaječné – 76g sacharidov, 370 kcal
Zemiaky varené v šupke – 20g sacharidov, 90 kcal

           Obávané zemiaky pritom obsahujú v porovnaní s ryžou oveľa menej sacharidov a kalórií. A netreba sa ani báť glykemického indexu, ktorý môžete znížiť použitím trochy masla. A aj v tom prípade ušetríte kopu kalórií. Teda pokiaľ si po tie zemiaky neskočíte do „Mekáča!"

Ryža dlhozrnná biela – 80g sacharidov (365 kcal)
Ryža tmavá natural – 75 g sacharidov (360 kcal)


Porovnanie: mliečne výrobky 150 g

            Mysleli ste si, že ak siahnete po nízkotučnom jogurte, ušetríte nejaké kalórie? Tak to len v prípade, že nesiahnete po ochutenej verzii. Light produkty- čiže tie, ktoré majú redukovaný tuk, často obsahujú oveľa viac cukru, ako porovnateľný „nie light“ výrobok. Nositeľmi chuti sú totiž buď tuk alebo cukor. Ak jedného chýba, nahrádza sa druhým.
            Aby nízkotučný jogurt (neochutený) držal pokope, je nutné použiť želírujúce látky (želatína, agar či iné). A takýto produkt nemá s prírodným ani prirodzeným výrobkom už nič spoločné.

Jogurt ligh ovocný –  tuk 1,65g, sacharidy 13 g, 95 kcal
Jogurt biely dedinský 2,5% -  tuk 3,75 g, 91 kcal
Nízkotučný biely jogurt - 57 kcal (v zložení výrobku sa však nachádza želatína)

To hneď neznamená, že máte holdovať smotanovým jogurtom. Voľte vhodnú zlatú strednú cestu - 2,5 - 3 % tuku.

Pre zaujímavosť si porovnajte pribináček s obyčajným bielym tvarohom: 

Pribináček vanilkový 80g – 190 kcal
Tvaroh biely nízkotučný 80g – 54 kcal

           V prípade nízkotučných tvarohov sa nemusíte báť použitia žalatíny, aby tvaroh držal pokope. Celistvosť tvarohu zabezpečí mliečna bielkovina - kazeín - ktorá je jeho prirodzenou súčasťou.

          Posýpate si šaláty hojne syrom alebo radi zapekáte s použitím syra? Tak to sa vám môže pekne vypomstiť v podobe nových tukových záhybov. So syrom opatrne ako so šafránom. Light verziou môžete ušetriť nejaké kalórie. V prípade syrov sa nemusíte obávať, že zredukovaný tuk je nahradený cukrom.

Mozzarella light206 kcal
Mozzarella – 314 kcal
Ďumbier light 166 kcal
Eidam 30% tvs248 kcal
Niva 50%382 kcal


obrázok Pixabay.com Licencie: CC0 Public Domain / FAQ
 




Porovnanie: Ovocie 100g 

Sušené banány 385 kcal – 88 g sacharidov
Banán 94 kcal – 22 g sacharidov
Sušené hrozienka - 300 kcal - 80 g sacharidov
Hrozno 74 kcal - 17 g sacharidov  

            Ovocné smoothies môžu byť tiež poriadnou kalorickou bombou. Závisí od druhu a množstva použitého ovocia. Ak siahnete radšej po zelenine, ste na bezpečnej strane.

obrázok Pixabay.com Licencie: CC0 Public Domain / FAQ


Porovnanie: Niečo na zahryznutie 100g 

           Rôzne pochutiny nemajú v racionálnom jedálničku čo robiť (orechy nepočítam, teda pokiaľ nie sú solené a pražené). Ale aby ste mali prehľad, čo urobíte vašej línii, ak tieto budete konzumovať pri telke, tak tu je malý prehľad. 
           Za najzdravšie, pretože je to prírodný produkt, považujeme oriešky. Tie sú však vyslovene kalorickou bombou. Na orechy vždy s rozumom. Hlavne nekupujte pražené a solené oriešky. Orech sám osebe je kalorickou záležitosťou, teda nepotrebujete pridávať ďalšie kalórií z olejov, na ktorých sa vyprážajú. Ak chcete, tak si doma orechy opražte na sucho.

A ešte taká maličkosť. Arašidy nie sú orechy, ale strukovina. Ale to už viete.

Chipsy zemiakové- 530 kcal
Kešu oriešky natural553 kcal
Arašidy lúpané pražené630 kcal
Piškóty detské 397 kcal
Popcorn slaný 405 kcal
Tyčinky slané414 kcal

Pre porovnanie, ak by ste chceli 400 kalórií skonzumovať z brokolice, tak by ste museli skonzumovať 1,1 kg tejto zeleniny.

A 400 kalórií sa dá skonzumovať aj rozumne. Napríklad:

200g brokolice, 100 g kuracie prsia, zemiaky varené 150 g, maslo 7g, 200g miešaný zeleninový šalát (bez zálievky) 

Ja si teda dám radšej poriadne plnohodnotné jedlo, ako nejaký nezdravý snack, ktorý ma aj tak nazasýti.


Porovnanie: raňajkové cereálie 100g 

          Raňajkové cereálie sú vraj zdravé a odporúčané. Často nesú obaly označenie ako línia, fitness, fit a podobne. Tu sa však dvakrát vyplatí pozrieť na zloženie výrobkov a nutričné tabuľky v duchu hesla: Dvakrát meraj a raz rež. Je to totiž najbežnejší výrobok, kde zdanie klame a marketing veľkolepo funguje.

Cornflakes kukuričné lupienky345 kcal, 73 g sacharidov
Fitness celozrnné cereálie377 kcal , 79 g sacharidov
Fitness cereálie 30% menej cukru  – 366 kcal – 76 g sacharidov
Dobrá vláknina cereálne raňajky365 kcal – 59 g sacharidov
Ovsené vločky - 355 kcal – 56 g sacharidov



obrázok Pixabay.com Licencie: CC0 Public Domain / FAQ

          Na cereáliach sa často uvádza, že veľkosť porcie je 30g. Tak to áno, keď zjete túto porciu (vhodnú tak pre škrečka), tak nejaké kalórie ušetríte. Ale vážne... koho zasýti 30g?

           Najistejšie je siahnuť po bežných neochutených ovsených vločkách. Áno, aj tieto obsahujú veľké množstvo kalórií. Avšak sú bez zbytočného pridaného cukru, tuku či aróm, obsahujú množstvo vlákniny a minerálnym látok.


Porovnanie: Niečo do kávy 10g


            Tu si môžete pozrieť, koľko kalórií ušetríte, ak vypijete svoju kávu bez ochucujúcich doplnkov. Ak si dávate do kávy ešte cukor, tak si na jednu kocku cukru pripočítajte ďalších zbytočných 16 kalórií.

Smotana sladká do kávy 10%  – 12 kcal
Šlahačka 40% -   37 kcal
Mlieko 1,5 % - 5 kcal
Šlahačka v spreji  – 23 kcal


ZÁVER: Nedajte sa klamať vábivými obalmi a pofidérnymi reklamnými sľubmi. Vsaďte na zdravý rozum a čítajte etikety.



Zdroje:
Obrázky: Pixabay.com Licencie: CC0 Public Domain / FAQ
nutričné údaje: http://www.kaloricketabulky.cz/

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára