piatok 2. októbra 2015

Poruchy lymfatickej drenáže alebo prečo diéta niekedy nepomáha

          Už ste snáď držali  všetky možné diéty, pravidelne športujete a hýbete sa. Tukové vankúše na zadku a stehnách však nie a nie zmiznúť? Vaše stehná a lýtka sú neforemné, hrubé a vôbec nezodpovedajú ženskému ideálnu (z čoho vás už ide poraziť). A vy už netušíte čo s tým? Tak čítajte ďalej...


Aj takto to chodí...


           Príde žena k lekárovi s tým, že máva boľavé, ťažké a opuchnuté nohy. Doktor na ňu pozrie a vidí, že stehná a lýtka sú objemnejšie, tak len sarkasticky skonštatuje, aby predsa menej jedla a začala sa hýbať.
Paradoxom môže byť, že táto žena nemusí byť ani tučná. Dokonca jej pás môže byť štíhly. Len keby neboli tie neforemné tučné nohy. Dokonca boľavé na dotyk.

           Aj takto teda môžete dopadnúť u lekára, ktorý netuší, že príčina vašich problémov je niekde inde ako v nedostatku pohybu a nevyváženej strave. Nadváha, či obezita  nemusia hrať žiadnu rolu.

           V skutočnosti môže ísť o ochorenie, ktoré sa označuje ako lipedém. Toto (aj z vyššie uvedeného dôvodu) býva často diagnostikované až keď prejde do pokročilejšieho štádia. Následky sa v tom prípade odstraňujú ťažšie.

Nemecké štatistiky (o slovenských som sa nedočítala) tvrdia, že lipedémom je v Nemecku postihnutých až 3,8 milióna žien (11% ženskej populácie).

Čo je lipedém


       Je to ochorenie, pri ktorom dochádza k nerovnomernému ukladaniu tukového tkaniva. Vyskytuje sa symetricky, čiže na oboch končatinách rovnako. Častejší je na dolných končatinách, zriedkavejšie na horných (alebo oboje). Symetrický výskyt treba obvzlášť vyzdvihnúť. Je to dôležité pre diagnostiku, pri ktorej je potrebné lipedém odlíšiť od tzv. lymfedému. Lymfedém je opuch, ktorý sa vyskytuje na končatinách asymetricky (čiže iba na jednej končatine). O lymfedému trocha neskôr.

           Predpokladá sa, že vznik lipedému môže mať hormonálne pozadie, keďže postihuje takmer výlučne ženy. Nikdy nie pred pubertou, avšak môže sa vyskytnúť v súvislosti s tehotenstvom či menopauzou, resp. sa v týchto prípadoch zhoršiť.

           U chudých žien sa môže vyskytnúť rovnako ako u žien s nadváhou (či obéznych). U obéznych žien býva problém samozrejme výraznejší. V rámci lipedému nejde výlučne len o kozmetickú vadu, pretože je často sprevádzaný bolesťami postihnutej končatiny.

Toto ochorenie má tendenciu zhoršovať sa, pokiaľ nie je zahájená adekvátna liečba.


Lekári rozlišujú 3 štádia:

I. štádium - symptómy: zreteľná tendencia k ukladaniu tuku v oblasti zadku, tvoria sa tzv. jazdecké nohavice, pokožka je zatiaľ hladká, pri riasení je zjavná celulitída, podkožie je na dotyk zhrubnuté, čiastočne môžu byť v podkoží hmatateľné malé uzlíky veľkosti polystyrénu (najmä na stehnách)

obr. I. štádium s výraznou disproporciou

II.. štádium - výrazné tzv. jazdecké nohavice, zhrohovatená pokožka s výraznou celulitídou (až hlbokými jamkami), podkožie je zhrubnuté, avšak ešte mäkké

III. štádium - podkožie je silno zhrubnuté a stvrdnuté, vyskytuje sa deformovaná prevísajúca tuková koža na stehnách a v okolí kolien, nohy sa deformujú pod náporom váhy do X

Ďalšie štádiá/obrázok:  https://en.wikipedia.org/wiki/Lipedema#/media/File:Three_stages_of_lipedema.jpg


Ako rozpoznať lipedém


- vyskytuje sa symetricky na oboch končatinách

- s ohľadom na telesné proporcie dochádza k zmnoženiu podkožného tukového tkaniva, pričom môže vznikať disproporcia medzi spodnou a vrchnou časťou tela (úzky štíhly vršok, tučné hrubé nohy). Obvod bokov je najmenej 1,4 x väčší ako obvod pásu (waist to hip ratio je menej ako 0,7). Avšak aj pri ženách s nadváhou je zreteľná disproporcia.

- v 1/3 prípadov sú súčasne postihnuté horné končatiny, uloženie tukového tkaniva je v tom prípade obdobné ako na nohách

- nikdy nie sú postihnuté dlane a chodidlá, nahromadené tukové tkanivo nepresahuje do týchto regiónov (čiže horná časť dlaní a chodidiel nevykazuje žiadnu zmenu)

- vyskytujú sa bolesti - tupá bolesť, ťažké nohy, bolesť na dotyk. Tieto bolesti sa počas dňa zvyknú zhoršovať v dôsledku zadržiavania tekutiny

- vyskytujú sa hematómy (modriny) už pri slabšom dotyku, tlaku

- zadržiavanie vody v tukovom tkanive najmä v druhej polovici dňa, výrazne v teplých dňoch, pri sedení alebo dlhom státí

- tukové tkanivo pri lipedéme nie je možné redukovať diétou ani fyzickou aktivitou. Pri extrémnych diétach ženy chudnú v hornej polovici tela, na tvári (disproporcie sa tým viac prehlbujú)

- skúška štipnutím spôsobuje v oblasti lipedému bolesť, na bruchu či chrbte však nie

- bolestivosť pritom nezávisí od štádia lipedému, ale od množstva uloženej vody, aj menšie lipedémy môžu byť veľmi bolestivé

- pokožka v oblasti lipedému je na dotyk uzlíkovitá

- lipedém je v prvom a druhom štádiu na dotyk mäkký, tlak prstom nezanecháva jamku

-  zhutnené tukové tkanivo tlačí na lymfatický systém, čo môže spôsobiť zníženú priepustnosť lymfatických ciev a presakovanie tekutiny do medzibunkového priestoru - vzniká opuch (vykladaním nôh a počas noci sa opuch vstrebe)

Lipedém treba odlíšiť od tzv. lipohypertrofie.


Lipedém vs. lipohypertrofia


            Lipohypertrofia sa rozložením tukového tkaniva môže na lipedém podobať. Pri lipohypertrofii sa však nevyskytuje bolestivosť. Preto sa nejedná o ochorenie, ale len kozmetický defekt.
          Predpokladá sa však, že v extrémnych prípadoch sa z lipohypertrofie môže vyvinúť lipedém. Doktor musí lipedém odlíšiť od lipohypertrofie či edémov, ktoré vznikajú z iných dôvodov a tiež od obezity (typ postavy -  hruška).
* u nás lekári stotožňujú lipedém s liphypertrofiou. V zahraničných materiáloch však bolo rozlíšené medzi týmito pojmami s tým, že lipedém spôsobuje bolesť postihnutého tkaniva, lipohypertrofia je však len zmoženie tukového tkaniva bez sprievodnej bolesti a opuchov

Lipedém vs. obezita


          Normálne tukové bunky menia svoju veľkosť podľa príjmu a výdaja energie. Ak priberiete, tak hovoríme o hypertrofii bunky. Bunky sa zväčšujú, naberajú objem.
           V prípade lipedému tvrdia vedci, že ide o hyperpláziu, čiže o zmnoženie buniek (tukových buniek je viac). Preto nie je možné zbaviť sa lipedému diétou. Pri diéte je totiž možné ovplyvňovať len veľkosť bunky (čo do plnosti), nie však počet buniek. Počet ostáva vždy konštantný.
           Lipedém je kombináciou hypertrofie a hyperplázie.

Lipedém vs . lymfedém


            Lipedém sa zvykne zamieňať aj s lymfedémom. Lymfedém sa však skoro nikdy nevyskytuje symetricky (je asymetrický).
             Typické pre lymfedém je zadržiavanie tekutiny. Pri dlhom sedení či státí a v teplom počasí nedokáže lymfatický systém odviesť všetku tekutinu a vznikajú edémy. Tieto sa zase stratia počas spánku, keďže nohy sú vyložené.
          Lipedém môže prejsť do štádiu lymfedému. Trvalý nátlak na lymfatické cievy môže časom spôsobiť, že sa zníži ich transportná kapacita. Lymfatická tekutina sa nedokáže transportovať a vznikajú edémy. Ukladanie bielkovín v lymfatickom systéme vedie k stvrdnutiu cievy. Vzniká tzv. sekundárny lymfedém - možno spoznať podľa toho, že aj dlane, či končatina je opuchnutá.




          Lymfedém vzniká kvôli nahromadenia tkanivovej tekutiny v medzibunkovom priestore v dôsledku narušeného lymfatického systému. Tento systém buď nedokáže transportovať lymfatickú tekutinu alebo sa nahromadí veľké množstvo tekutiny a lymatický systém je preťažený. Nahromedením tekutiny na určitom mieste, tkanivo opuchne. Súčasne dochádza k hromadeniu proteínov v lymfatickom systéme (vysokoproteínový opuch).

          Ak sa v počiatočnom štádiu proti opuchu nič nepodnikne, dochádza k zmene pokožky. Vzniká nové tkanivo, ktoré zafixuje edém.
Existuje primárny a sekundárny lymfedém. Väčšina pacientov má sekundárny. Sekundárny je často vyvolaný nádorom alebo operáciou. Často postihuje ženy po operácií prsného nádoru (rakoviny). V mnohých prípadoch totiž dochádza k narušeniu lymfatických ciest alebo uzlín. Nedostatok pohybu a nadváha lymfedém zhoršujú.
            Opuch, ktorý vzniká nebolí a cez noc odtečie. V ďalšom priebehu ochorenia už však opuchy ostávajú, keďže sú zafixované tkanivom. Edém možno spoznať podľa toho, že pri silnom stlačení ostáva na koži jamka. Ďalším znakom je, že nemožno vytvoriť kožnú riasu na druhom prste dolnej končatiny (tzv. Stemmerov príznak).

Psychická záťaž


            Veľké hrubé nohy nezodpovedajú ideálu krásy. Ženy možu mať psychické problémy, najmä keď ide o inak štíhlu ženu. Mnohé z nich sa snažia extrémnymi diétami a fyzickou aktivitou odstrániť tento problém. Je však dôležité, aby vedeli, že nejde o kozmetickú vadu, ale ochorenie.
           Aj ked je obezita iným ochorením, môžu ísť ruka v ruke. Diétovanie môže viesť k jojo-efektu a problém sa nevyrieši. Pri jojo-efekte ženy môžu nabrať ešte viac tuku, čo ochorenie ešte viac zhorší. Iný prípad je, keď ženy rezignujú a začnú sa prejedať, keďže aj tak nevidia iné východisko.
Problémom môže byť časom preťažovanie kĺbov, deformácia nôh, artróza.

Možnosti liečby lipedému a lymfedému


          Nie sú žiadne lieky na vyliečenie lipedému. V žiadnom prípade sa neodporúča na odvodnenie použitie diuretík. Diuretiká sa neoporúčajú ani v prípade lymfedému, pretože by mohlo dôjst k zhoršeniu stavu (hromadenie bielkovín a chýbajúca tekutina na ich odvádzanie).
           Diéta a pohyb môžu pomôcť zredukovať nadváhu, priamo na lipedém efekt nemajú. Redukcia nadváhy je však nevyhnutná.

           Na zmiernenie tlaku, zredukovanie vody v tkanivách sa používa lymfodrenáž. Súčasťou liečby je pohybová terapia a starostlivosť o pokožku. Lymfodrenáž by mala v trvať minimálne 45-60 minút, po nej sa odporúča kompresia kompresnými bandážami alebo pančuchami. Odporúča sa polohovanie končatín na zmiernenie hydrostatického tlaku (čiže vykladanie končatín).

V prípade lipedému sa možno nadbytočného tukového tkaniva zbaviť jedine liposukciou. A toto je zrejme jediný prípad, kedy doktori odporúčajú liposukciu chorého tukového tkaniva.


             Strava by mala byť vyvážená, bohatá na zeleninu, ovocie, vlákninu. Pacientka by nemala veľa soliť, fajčiť a piť alkohol. Pohyb musí byť pravidelný. Odporúča sa chôdza, plávanie, bicykel. Neodporúčajú sa športy pri ktorých treba rýchlo meniť smer - futbal, tenis, squash. Je potrebné nosiť voľné oblečenie. Neodporúča sa slnenie, solária, sauny /kvôli rozširovaniu krvných kapilár. Možno odporučiť studené sprchy na končatiny.
      Pri ranných štádiách lymfedému sa odporúča polohovanie končatín.

            Zlepšiť lymfatickú cirkuláciu (pozitívny efekt na lipedém i lymfedém) môže použitie tzv. venofarmák (látky, ktoré sa používajú na liečbu žilovej nedostatočnosti). Z prírodných látok možno spomenúť flavonoidy - diosmín, hesperidín a rutín (možno v lekárňach zakúpiť aj ako výživové doplnky).

           V prípade lymfedému sľubujú zlepšenie enzýmové preparáty (napr. Wobenzym). Ťažko posúdiť či ide len o reklamu výrobcu alebo je tento výrobok skutočne účinný (okrem toho, že je drahý). Som skeptik napriek tomu, že výrobca svoje tvrdenia opiera o isté štúdie. Účinok enzymoterapie na lymfatické edémy nie je jednoznačne doložený (chýbajú veľké klinické štúdie).

          Tradičná liečba lymfedému spočíva v manuálnej lymfodrenáži (môže byť skombinovaná aj so strojovou/ako prvá sa musí vždy však vykonať ručná manuálna drenáž), striktným  nosením kompresných pančúch (či ponožiek, resp. návlekov a to i pri športe). Dôležité je nepreťažovať postihnutú končatinu. Pacientka musí dbať o zvýšenú starostlivosť o pokožku (pozor aj na drobné poranenia pokožky, trhliny), používať šetrnú kozmetiku (prispôsobená k pH pokožky), vyhýbať sa agresívnym čistiacim prostriedkom (napr. pri umývaní riadov sa odporúčajú rukavice ak je postihnutá horná končatina).
             Dôležitý je pravidelný pohyb - chôdza, plávanie, bicykel. Ak je pacientka obézna, je potrebné nadváhu zredukovať. V prípade lymfedému možno odporučiť diétu založenú na znížení bielkovín a tukov v strave. Jedálniček by mal obsahovať množstvo zeleniny, ovocia, vlákniny.
Je potrebné sa vyhýbať horúcej vode, saunám, soláriam.


Prečo je pohyb dôležitý

            Pohyb lymfatickej tekutiny zabezpečuje jednak dýchanie a tepnová pulzácia a jednak pohyb svalov (tzv. svalová-žilová pumpa). Pri kontrakcii (sťahovaní) lýtkového svalu sa krv a tiež lymfa vytláčajú smerom k srdcu. Pohyb teda znižuje tlak, ktorý na cievy pôsobí, urýchľuje cievny odtok. Z tohto hľadiska je pohyb dôležitý nielen pri ochoreniach lymfatického, ale aj žilového systému (a samozrejme aj ako ich prevencia).

Obr. lymfatická cieva pri relaxovanom svale a pri svalovej kontrakcii (vidíte, že sťah svalu pôsobí na cievu a vytláča ju)

Pozor:
           Okrem lymfatických opuchov, ktoré vznikajú v dôsledku blokády lymfatickej drenáže sú opuchy, ktoré vznikajú z iných príčin, a to v dôsledku kardiálneho, pečeňového alebo obličkového (renálneho) ochorenia. Miestny opuch sa môže vyskytnúť aj v dôsledku reakcie na uštipnutie hmyzom (alergický opuch) alebo v dôsledku zranenia (alebo po operáciách).

Pozor na opuchy očných viečok. Môžu poukazovať na ochorenie obličiek.

           Dolné končatiny môžu opúchať aj v dôsledku žilovej nedostatočnosti (tzv. flebedém). Prejavujú sa pocitom ťažoby v nohách, svalovými kŕčmi, bolesťou pozdĺž žíl (v neskoršom štádiu sa vyskytuje pigmentácia na koži - v dôsledku hromadenia železa). Stav sa zhoršuje pri dlhom státí či sedení a tiež pôsobením tepla (v lete, v teplom kúpeli). K zlepšeniu vedie zdvihnutie nôh. Úľavu môže priniesť studená sprcha končatín. Na liečbu sa používajú už spomínané venofarmaká.
          U žien sa môžu objavovať tzv. cyklické opuchy v súvislosti s premenštruačným syndrómom. Tu sa vyskytujú aj ďalšie sprievodné javy ako nevoľnosť, bolesť hlavy, zápcha, psychické poruchy.

Zdroje:

http://www.dglymph.de/medizinische-informationen/oedemkrankheiten/
http://www.klinikum.uni-muenchen.de/Gefaesszentrum/download/de/1100-fuer-patienten/Ratgeber_OEdeme_download_1_.pdf
http://www.lymphe-und-gesundheit.de/downloads/Lymphe_und_Gesundheit_01-2010.pdf
http://www.lymphe-und-gesundheit.de/downloads/Lymphe_und_Gesundheit_04-2011.pdf
http://www.lymphe-und-gesundheit.de/downloads/Lymphe_und_Gesundheit_03-2014.pdf
http://www.solen.sk/pdf/9e32e45243190c69ae10b1f1ea8c0a2a.pdf
http://www.aik-info.de/zz_pdf/Patientenratgeber.pdf
http://www.weiss.de/fileadmin/misc/Lipoedem.pdf
http://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2010/03/13.pdf
http://www.wobenzym.sk/cdweb/lymfo-uvod.htm
http://vou.sk/wp-content/uploads/2014/02/lymfedem-dolnej-koncatiny-2009-na-web-3vyd.pdf
http://www.onkologiapreprax.sk/index.php?page=pdf_view&pdf_id=3226&magazine_id=10
http://multi.maxis-medica.com/stiahnutie/Liecba_ziloveho_ochorenia_sprievodca_pacienta.pdf
http://www.eurocom-info.de/fileadmin/user_upload/Dokumente_eurocom/pdf_Dokumente_eurocom/Informationsbroschuere_Lymphoedem.pdf
http://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2012/10/06.pdf
http://www.medicinapropraxi.cz/pdfs/med/2006/06/06.pdf
http://www.trencan.6f.sk/zdravie/Medi-Prekrvenie-Lieciva.pdf
http://www.viapractica.sk/index.php?page=pdf_view&pdf_id=4483&magazine_id=1
http://www.viapractica.sk/index.php?page=pdf_view&pdf_id=6244&magazine_id=1
http://www.wikiskripta.eu/index.php/Otok
https://cs.wikipedia.org/wiki/Ed%C3%A9m

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára