streda 1. októbra 2014

Masáže ako prostriedok regenerácie

               Kto neskúsil, neuverí. Môj postoj k masážam bol rovnako skeptický. Veď po A ako mi môže akési hladkanie pomôcť odstrániť bolesť chrbta, po B sa treba vyzliecť a ležať pred cudzím človekom a po C ešte to stojí aj kopu peňazí.  Presvedčila som sa však o opaku.
                V prvom rade masáž nie je o žiadnom hladkaní. Je to sled mäkkých aj tvrdých hmatov, ktoré umožňujú dôkladne prepracovať svalstvo danej telesnej partie. Dobrý masér dokáže nájsť problematické miesta (svalové spazmy) a dôkladne sa im venovať. Masáž navodzuje pocit uvoľnenia a relaxácie tiež po psychickej stránke.
                Mechanickým pôsobením rúk maséra na pokožku dochádza k jej prehriatiu a sčervenaniu. Súčasne sa masážou odstraňuje vrchná odumretá časť kože. Pôsobí sa na elasticitu kože a jej vláčnosť, stimulujú sa potné a mazové žľazy (očistný a detoxikačný efekt).
                Využitím rôzneho tlaku a techník sa spracúvajú jednotlivé svalové partie a vrstvy, pôsobí sa na kĺby a šľachy. Svaly sa prehrievajú a uvoľňujú, stimuluje sa svalový tonus. Pri často namáhaných svaloch dochádza pri pravidelnej masáži k lepšej regenerácií, k rýchlejšiemu odbúravaniu odpadových látok  a lepšiemu využitiu výživových látok (dôležité v športe).
                Pôsobením na kožu sa stimuluje lymfatický a žilový systém. Vytláčaním smerom od periférie k centru sa urýchľuje prietok miazgy a krvi, dochádza k zrýchlenej činnosti krvného obehu.
 V dôsledku intenzívnejšej krvnej cirkulácie sa vlákna lepšie zásobujú živinami a rýchlejšie zbavujú metabolických odpadov. Pôsobením na reflexný systém  dochádza k ďalším biochemickým procesom stimulovaných z centrálnej nervovej sústavy, ako odozva na podnety jednotlivých hmatov maséra , ako napr. k uvoľňovaniu hormónov, ktoré pôsobia ukľudňujúco a tlmia bolesť.
                Počas masáže sa dostavuje celkový pocit uvoľnenia a relaxácie. Pravidelná masáž môže teda priaznivo pôsobiť na celkový imunitný systém, nielen na pohybový aparát. Masáže sú tak vhodné nielen pre športovcov, ale aj ľudí so sedavým zamestnaním, prácou s jednostranným zaťažením, či ľudí s vyčerpávajúcou duševnou prácou.



                Sú určite okolnosti, kedy sa však masáže neposkytujú. Túto informáciu nájdete na každej webovej stránke, kde sa masáže ponúkajú, prípadne Vás masér na tieto okolnosti upozorní. Masáže sa neposkytujú pri nádorových a vírusových ochoreniach, pri kožných chorobách a poraneniach kože, močových a žlčových kameňoch sa nemasíruje príslušné miesto, silnej osteoporóze, počas tehotenstva, prílišnej únave, aktuálnej chorobe, nemasírujú sa končatiny s kŕčovými žilami, miesta po operácií a zlomeninách, modriny.
                Frekvencia masáží závisí od aktuálneho fyzického stavu a kondície, ale tiež hlavne od finančných možností. V zásade možno masáž absolvovať aj 2-3x za týždeň (športovci v príprave aj častejšie). Dĺžka masáže závisí od vašich požiadaviek.
                Vybrať si môžete z rôznych druhov masáží. Najbežnejšia, resp . základná je klasická masáž. Možno tu využiť rôzne emulzie a oleje (hrejivé, chladivé s výťažkami rastlín a pod). Základným nástrojom sú masérove ruky využívajúce rôzne hmaty a tlak.
                Ženy často absolvujú lymfatické masáže, ktoré pôsobia priaznivo na lymfatický systém a odbúravanie odpadových látok, majú priaznivý vplyv na pokožku a vraj zmierňujú celulitídu. Masáž je veľmi jemná, keďže ide o pôsobenie na kožu (v tomto prípade je to fakt hladkanie).     
                Ajurvédske a orientálne masáže zase pracujú často s množstvom oleja (teplého). Thajské masáže sú tvrdé a obsahujú množstvo strečingových prvkov (nie sú určené pre každého). Reflexné masáže nôh sa prostredníctvom spúšťacích bodov na nohách snažia stimulovať príslušné vnútorné orgány. Medová alebo čokoládová masáž sú skôr nanášaním materiálu ako skutočnou masážou, pôsobia najmä detoxikačne cez pokožku.Bankovanie prostredníctvom silného podtlaku, v menších či väčších bankách, umožňuje hlbšie preniknúť do svalových vrstiev. Na druhej strane absentuje pocit uvoľnenia a relaxácie, prisaté banky môžu pôsobiť dráždivo a nepohodlne. A samozrejme treba počítať s modrinami, ktoré často po nich ostávajú.
                Je teda z čoho vyberať. A nemusíte sa ani hanbiť pred masérom. V serióznej masérni by nemal chýbať minimálne paraván. Okrem toho sa dobrý masér snaží navodiť uvoľnenú atmosféru a samozrejme drží sa etických a morálnych zásad.

Ja už svoju súkromnú masérku mám. A vy?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára