piatok 3. októbra 2014

Pomoc pre boľavé svaly a kĺby

 Taping
               
             Tato metóda vznikla už v 60. rokoch, no do povedomia širokej verejnosti sa dostáva až teraz. Je to najmä pre jej všestranné využitie, a to nielen v športe. Táto metóda spočíva v nalepovaní elastických textilných pásov s cieľom ovplyvniť oporno-pohybový aparát a lymfatický systém.Z tohto hľadiska sa môže používať preventívne (napr. pri športových výkonoch, na predchádzanie zranení alebo podporu výkonov) alebo pri akútnych stavoch (na tlmenie bolesti).
              Výhodou kineziotapu oproti pevným tajpovacím páskam a ortézam je, že neobmedzuje rozsah pohybu. Kĺb je stabilizovaný, avšak ostáva plne ohybný. Nalepenie tapu neobmedzuje prietok krvi a lymfy. Tape sa nalepuje priamo na kožu, je priedušný a neodlepuje sa ani pri styku s vodou.
Nalepiť sa môže s cieľom stabilizácie kĺbu, zmiernenia svalovej bolesti, pri poranení šliach, korigovaní disbalancií, či zmiernení  lymfatického opuchu.
            Tape sa lepí na kožu končatiny, ktorá sa nachádza v maximálnom pretiahnutí (napr. koleno či lakeť sú ohnuté) a s rôznym napätím. Vrátením končatiny do relaxovaného stavu dochádza k zvrásneniu nalepenej pásky. Týmto efektom sa dosahuje nadľahčenie kože, tj. zväčšuje sa priestor medzi svalom a kožou. V dôsledku tohto efektu krv a lymfa môžu ľahšie prúdiť, dochádza k zmierneniu bolesti.
           Je niekoľko spôsobov ako tape nalepiť. Závisí od efektu, ktorý chceme dosiahnuť. Tape môžeme lepiť v smere svalovej kontrakcie (svalu, ktorý chceme ovplyvniť) alebo proti smeru kontrakcie.
Nalepením proti smeru svalovej kontrakcie pomáha tape sval relaxovať, v smere svalovej kontrakcie tape pracuje proti svalu a pomáha ho posilniť. To sú dve najzákladnejšie techniky. 
          Na to, aby sme tape mohli aplikovať, treba vedieť, ktorý sval chceme ovplyvňovať (vyžaduje si to znalosť anatómie) a kde je jeho začiatok a úpon. Tape potom aplikujeme po celej dĺžke svalu (napätie od 15-35%). Pri stabilizácií kĺbov a šliach používame korekčné techniky a tape sa aplikuje s vyšším napätím.
Prostredníctvom tapu možno zmierniť tiež lymfatické opuchy alebo podporiť odtok lymfy. Ovplyvňovanie lymfatického systému si však vyžaduje dôkladné znalosti. V tomto prípade je lepšie prenechať nalepenie tapu odborníkovi. Pri lymfatickej korekcii sa tape nalepuje bez tlaku, používa sa tape – vejár (tape je prestrihaný na niekoľko prúžkov), aby sa pokryla čo najväčšia plocha. Taper musí posúdiť, do ktorého miesta je najvhodnejšie viesť lymfatický odtok.
        Je možné naraz nalepiť aj niekoľko tapov, resp. použiť niekoľko techník v rámci jedného problému.
Tape možno ponechať nalepený  1-5 dni (závisí od techniky). Potom je vhodné nechať pokožku aspoň 24 hodín zregenerovať, kým nalepíme ďalší tape. Lepí sa na suchú, nemastnú pokožku, dlhé chlpy treba oholiť.
       Tape môžeme nalepiť v niekoľkých formách. Základný je tzv. I tape (čiže rovný pás), ďalšou formou je Y tape (pás sa zhora nastrihne), tape X (tape sa nastrihne zhora aj zdola), tape vejár (tape sa nastrihne na niekoľké prúžkov).

Na čo možno tape využiť:
      Zmierniť svalové bolesti a ovplyvniť svalový tonus
      Spevniť kĺby a väzy 
      Zmierniť opuchy
      Ovplyvniť deformácie (napr. ploché nohy)


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára