pondelok 17. augusta 2015

Laktózová intolerancia vs. alergia na mlieko

Laktóza – mliečny cukor

            Laktóza je disacharid (zložený z molekuly glukózy a molekuly galaktózy), ktorý sa vyskytuje v mlieku a mliečnych výrobkoch. Laktózu ako takú nedokáže tenké črevo resorbovať a musí byť teda rozložená na jednotlivé molekuly - glukózu a galaktózu (jednoduché cukry, ktoré sa z tenkého čreva resorbujú do krvného obehu). Hydrolytické štiepenie v tenkom čreve je pri laktózovej intolerancii narušené v dôsledku nedostatočnej produkcie štiepiaceho enzýmu – laktázy. Mliečny cukor predstavuje hlavný sacharid vo výžive dieťaťa a vlastne celkovo mláďat cicavcov.

picture by Pixaby Licencie: CC0 Public Domain / FAQ



Laktáza – enzým, ktorý štiepi laktózu

             Aktivita enzýmu laktázy je v priebehu života rôzna. Stúpa v prenatálnou období, keďže výlučným zdrojom energie pre rast a vývin pre novorodenca je práve materské mlieko. Aktivita laktázy sa znižuje po zavedení pevnej stravy do výživy dieťa. Ak by človek nekonzumoval iné ako materské mlieko, aktivita enzýmu by postupne zanikla. Keďže človek mlieko iných cicavcov konzumuje, ostala schopnosť produkovať laktázu zachovaná. Táto schopnosť je však veľmi individuálna. Niektorí ľudia dokážu tráviť laktózu celý život, u iných dochádza k intolerancii. 
             Mlieko predstavuje primárnu potravu novorodencov a mláďať. Veľa kritikov teda odmieta mlieko ako súčasť potravy dospelej populácie. Poukazujú pritom na veľké percento populácie, ktoré nie je schopné mlieko stráviť. Laktózová intolerancia teda nie je ochorením, ale prirodzenou adaptáciou s pribúdajúcim vekom na zmenené stravovacie návyky. Je podmienená geneticky.

Laktózová intolerancia

           Ako bolo vyššie uvedené, táto intolerancia vzniká ako dôsledok enzymatickej nedostatočnosti.
Výnimočne môže byť deficit laktázy vrodený. Laktózová intolerancia môže byť ďalej sprievodným javom iných ochorení črevného traktu (napr. Crohnova choroba, či celiakia). Najčastejšie sa však vyskytuje pri deficite laktázy, ktorej aktivita s vekom klesá.
            Laktóza sa tak nedokáže štiepiť a vstrebávať. Nestrávená urýchlene prechádza do hrubého čreva, kde na ňu pôsobia črevné baktérie (fermentujú laktózu za vzniku mastných kyselín, vodíka, oxidu uhličitého, metánu). Mastné kyseliny s krátkym reťazcom ako aj laktóza zvyšujú osmotický tlak, naťahujú vodu do črevného lumenu, čím môžu vyvolať hnačku (len u časti pacientov). Ďalšími sprievodnými symptómami sú bolesť brucha, škvŕkanie, kŕče, nadúvanie.  

Je potrebné absolútne vynechať mlieko a mliečne výrobky?

             Pred tým, ako pacient vynechá zo stravy všetky mliečne produkty, je dôležité si mieru intolerancie otestovať. Väčšina ľudí s intoleranciou dokáže určité množstvo laktózy stráviť. 10g laktózy nepredstavuje problém. Úplne vynechanie mliečnych produktov sa preto neodporúča.

            Ľudia s intoleranciou nemajú problém tráviť maslo a tvrdé tučné (tiež zrejúce) syry (Parmezán, Ementál, Camembert a iné). Tieto výrobky obsahujú len veľmi malé množstvo laktózy (1g 100g). Pri výrobe syrov veľká časť laktózy ostáva v srvátke, ďalšia časť laktózy zaniká fermentáciou. Mozarella či ricotta však obsahujú viac laktózu, keďže ide o čerstvé nefermentované syry.
           Dobre stráviteľné sú tiež zakysané výrobky (kefír, acidofilné mlieka a jogurty). Lepšiu stráviteľnosť majú aj v tomto prípade výrobky s vyšším obsahom tuku (ktoré majú jednak menej laktózy ako nízkotučný variant a jednak predstavujú výhody, ktoré sme uviedli vyššie). Kyslomliečne výrobky (jogurty) sú vhodné pre ich obsah probiokultúr. Probiotické baktérie pomáhajú štiepiť laktózu. Neplatí to však pre všetky jogurty. Ovocné jogurty sa často tepelne spracúvajú a dochádza k redukcii prospešných probiokultúr. Treba si tiež dať pozor na to, aby jogurt nebol obohatený o sušené mlieko (pre lepšiu, sladšiu chuť). Treba si zvoliť biele jogurty, na ktorých výrobca deklaruje, že obsahujú probiokultúry. 

picture by Pixaby Licencie: CC0 Public Domain / FAQ


            Kyslomliečne výrobky obsahujú v priemere do 5g laktózy na 100g. Najvyšší podiel laktózy má mlieko, srvátka, smotana, sušené a kondenzované mlieko (nad 5g na 100g). Pozor na skryté mlieko v niektorých ďalších výrobkoch (napr. pekárenských ).

             Denné množstvo laktózy (resp. potraviny, ktorá obsahuje laktózu) je vhodné rozdeliť si do niekoľkých porcií. Zmierniť symptómy možno spomalením vyprázdňovania žalúdka, tým, že vyberáme potraviny s vyšším obsahom tuku (tučné mliečne výrobky). Na natráveninu s vysokým obsahom tuku pôsobia enzýmy dlhšie. Spomalením vyprázdňovania žalúdka sa natrávenina dostáva do tenkého čreva postupne a nezaťažuje ho toľko. Pozitívny efekt sa dosahuje zaradením probiotických kultúr do výživy.
             U dojčiat sa podávajú náhrady materského mlieka so zníženým obsahom laktózy. Obvykle je potrebné podávať náhrady len dočasne, kým sa upraví činnosť enzýmu laktázy. Dieťa však nesmie mať alergiu na mlieko.

Netreba zabudnúť

            Ak je potrebné príjem mliečnych výrobkov obmedziť, netreba zabúdať na alternatívne zdroje bielkovín, energie, vápnika a vitamínu D. Znížený príjem vápnika predstavuje vyššie riziko osteoporózy. V jednej zo štúdií sa ukázalo, že pacienti s laktózovou intoleranciou mali podstatne nižší príjem vápnika -  len 300 mg denne*. Odporúčané denné množstvo sa pritom pohybuje okolo 800-1200 mg. Dostatočný príjem treba zabezpečiť inými potravinami. 
             V zimných mesiacoch je tvorba vitamínu D zo slnečného žiarenia nedostatočná a treba ho prijímať v strave. Vitamínom D býva často obohatené práve mlieko. Aj v tomto prípade treba zabezpečiť adekvátnu náhradu.


Alergia na mlieko

            Laktózovú intoleranciu treba odlíšiť od alergie na mlieko. Obe majú totiž veľmi podobné symptómy (bolesti brucha, nadúvanie, hnačky) a zvyknú sa mýliť. Príčina a terapia sú však odlišné. Príčinou laktózovej intolerancia je nedostatok štiepiaceho enzýmu. Problém súvisí teda s trávením sacharidu. Alergia na mlieko je však odozvou imunitného systému na alergén, ktorý pochádza z mlieka. Týmto mliečnym alergénom môže byť kazeín (vyskytuje sa v tvarohu), β-laktoglobulín (alergén v srvátke),α-laktoglobulín (2-5% z mlieka) Bovínny sérový albumín, Bovínny laktoferín. Pri laktózovej intolerancii nie je potrebné vylúčiť všetky mliečne potraviny, pretože enzymatické štiepenie laktózy ostáva aspoň čiastočne zachované. Konzumácia mliečnych výrobkov s nízkym obsahom laktózy je stále možná.
           Pri alergii na mlieko však dochádza k absolútnemu vylúčeniu mlieka a výrobkoch, v ktorých sa nachádza. Alergia na laktózu sa prejavuje gastrointestinálnymi problémami, alergia na mlieko však môže vyvolať aj ďalšie problémy -  kožné (svrbenie, opuch kože či sliznice, žihľavka), respiračné (nádcha, dýchavičnosť).
           Alergia na mlieko sa vyskytuje najčastejšie u dojčiat. Dojčatá majú ešte nedostatočne vyvinutú črevnú sliznicu, ktorá je priepustnejšia. Často však ide len o prechodný problém, ktorý sa zvykne upraviť. Ako sme si povedali, u intolerancii na laktózu je to opačne. S vekom ubúda laktázy a môžu sa prejaviť symptómy intolerancie.





Prečítajte si tiež:

http://fitsim.blogspot.sk/2015/08/prospesni-kolonizatori.html

http://fitsim.blogspot.sk/2015/07/osteoporoza-vznik-prevencia.html



Zdroje:

Intolerancia laktózy nie je alergia, MUDr. Iveta Čierna, PhD., Pediatr. prax, 2007; 3: 129–13
Laktózová intolerance, Mudr. Petr Fojík, Mudr. Premysl Falt, Mudr. Odnej Urgan Ph.D. Mudr. Pavel Novosad, RNDr. Ľudmila Richterová, Ing. Arpád Bóday, practicus 2013
Laktose Intoleranz (Milchzucker), Dr. med. Wolfgang Gerz Sonnenlängstr.2. 81369 München
Laktose Intoleranz ‐ Milchzucker‐Unverträglichkeit, Prof. Dr. med. W. Schwizer, Brauerstrasse 95, 9016 St. Gallen, Gastroenterologie
*(Carroccio A, Montalto G, Cavera G, Notarbatolo A. Lactose intolerance and self-reported milk intolerance: Relationship with lactose maldigestion and nutrient intake. Lactase Deficiency Study Group. J Am Coll of Nutr, 1998;17:631-636)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára