piatok 21. augusta 2015

Antioxidanty 1. časť

             Určite ste už o voľných radikáloch niečo počuli alebo čítali. Prípadne vám skôr hovorí niečo pojem - antioxidanty. V skutočnosti však málokto vie, o čo ide a čo to tie antioxidanty sú a prečo sa všade o nich píše, že sú také významné. Antioxidanty sú dobré a užitočné. Aj keď prečo vlastne?
Verím tomu, že sa nejaké tie antioxidanty v suplementačnej forme určite povaľujú aj u vás doma a možno ani o tom neviete.
            Antioxidanty sú v podstate bojovníci proti toxickému účinku voľných radikálov.
Aha, takže všetko vysvetlené? No, ani zďaleka. Takže pekne po poriadku.

Čo sú to voľné radikály?

           Každá bunka organizmu je závislá na kyslíku. Paradoxne je kyslík pre organizmus nielen nevyhnutný, ale zároveň aj škodlivý. Pri metabolickom procese premeny potraviny na energiu  sa spotrebúva kyslík. Spaľovanie však nie je dokonalý proces a vzniká pri ňom množstvo odpadových látok – radikálov.
            Voľné radikály (nielen kyslíka, tiež dusíka a i.) sú nestále, reaktívne molekuly, ktoré majú jeden alebo viac nespárovaných elektrónov. Na zabezpečenie stability sa teda snažia ukradnúť elektrón svojim susediacim bunkám. Látky, ktorým takto odoberú elektrón zoxidujú. Molekula, ktorej bol odobratý elektrón sa sama stáva voľným radikálom a dochádza k reťazovej reakcii.  
           Voľné radikály vznikajú v rámci metabolických procesov pri tvorbe energie, enzýmovými systémami, v dýchacom reťazci, zápalových procesov v tele. Tiež ich však do organizmu dostávame z vonkajšieho prostredia prijímaním potravy, pôsobením znečisteného prostredia (znečistené ovzdušie, cigaretový dym, chemické látky, postreky a i.). Do organizmu sa dostávajú dýchaním, cez kožu alebo s potravou (mimoriadne zaťažené sú pľúca, pečeň, obličky, črevá).
            S vekom spôsobujú degeneratívne ochorenia, aterosklerózu, rakovinu, mozgové príhody, astmu, artritídu, srdcový infarkt a ďalšie. Radikály môžu reagovať s nenasýtenými mastnými kyselinami a aminokyselinami, čo porušuje bunkové membrány a celý bunkový metabolizmus.

Oxidačný stres

             Organizmus má svoje mechanizmy, ktorými sa pred pôsobením voľných radikálov chráni. Problém však nastáva, keď oxidačné procesy prevyšujú antioxidačné schopnosti organizmu. Táto nerovnováha v prospech prooxidačných procesov sa označuje ako oxidačný stres.
Ľudia žijú v znečistenom, stresujúcom prostredí, ktoré je trvalým zdrojom látok, ktoré vyvolávajú tvorbu radikálov. Ďalšie si človek vytvára vysokou spotrebou cigariet, destilátov, liekov, prepálených tukov. 
            Organizmus sa vplyvom oxidačného stresu vyčerpáva. Bunky, ktorým bol voľným radikálom odobratý elektrón sú poškodené. Môže sa narušiť bunková membrána či dokonca poškodiť genetický materiál – DNA. Výsledkom tohto procesu je starnutie a smrť buniek. Zo širšieho pohľadu – starnutie organizmu a vývoj degeneračných ochorení. Ak by sme dokázali zabrániť oxidačným poškodeniam, resp. dokázali neustále obnovovať poškodené molekuly, boli by sme zrejme nesmrteľní.
              Zaujímavé je, že určité množstvo voľných radikálov vytvára samotný organizmus vrámci imunitných procesov ako ochranu proti vírusom a baktériam. Biele krvinky dokonca využívajú voľné radikály k ničeniu nádorových buniek.
            V rámci zachovania zdravia teda zohráva dôležitú úlohu podpora antioxidačných systémov organizmu. K tomuto účelu nám slúžia antioxidanty.


pictures by Pixabay.com Licencie: CC0 Public Domain / FAQ



Antioxidanty

           Antioxidanty podporujú prirodzené antioxidačné deje v organizme. Sú to významní lovci a ničitelia voľných radikálov. Sú to látky, ktoré buď aktivitu voľných radikálov obmedzujú, zamedzujú ich vznik, alebo ich deaktivujú.
Hladina antioxidantov v starobe klesá, čo vedie k zvýšenému poškodeniu buniek a tkanív.                             Zvyšovaním príjmu antioxidantov sa nám môže aspoň čiastočne podariť pred týmto procesom chrániť. Aby sme sa však dokázali uchrániť pred oxidačným pôsobením voľných radikálov, treba prijímať antioxidanty v dostatočnom množstve.

Antioxidanty teda delíme na:
1.       Mechanizmy, ktoré zabraňujú tvorbe voľných radikálov
2.       tie, toré vychytávajú vytvorené voľné radikály – vychytávače, lapače, zhášače
3.       Reparačné systémy, ktoré odstraňujú poškodené molekuly z organizmu

Podľa formy antioxidanty delíme na:
Enzýmy (kataláza, glutatiónperoxidáza, superoxid dismutáza)
Organické látky – vitamín E, vitamín C, vitamín A, koenzýmy – napr. koenzým Q10, flavonoidy, katechíny, karotenoidy (beta-karotén),
Stopové prvky s antioxidačným účinkom – meď, selén, zinok
Hormóny s antioxidačným účinkom – melatonín (hormón spánku)


pictures by Pixabay.com Licencie: CC0 Public Domain / FAQ



            Si poviete, aaaa, veď vitamíny, stopové prvky či koenzýmy (ale aj ďalšie látky) sú jednoducho dostupné v lekárni ako doplnky výživy. Teda sme „v suchu“ a žiadnych voľných radikálov sa nemusíme obávať, tak načo tá omáčka okolo. No, žiaľ tomu tak nie je.
            Pozitívny účinok antioxidantov bol preukázaný výlučne v ich prirodzenej podobe zo stravy. Konzumácia vitamínov či stopových prvkov vo forme doplnkov pozitívne vplyvy na redukciu oxidačných procesov nepreukázala. Takže oddialenie starnutia prostredníctvom doplnkov sa nekoná. Práve naopak. U niektorých látok ich nadmerné užívanie dokonca preukázalo prooxidačný efekt (pri nadužívaní vitamínu E, betakaroténu, selénu v doplnkoch). 
            Najlepšie sa vstrebávajú prirodzené antioxidanty z prírodných látok, čo sa vysvetľuje ich komplexnou chemickou štruktúrou. Hlavnými zdrojmi týchto bojovníkov tak naďalej ostávajú výlučne ovocie, zelenina, rastlinné oleje, obilniny, orechy, strukoviny, huby a iné.


              
Bližšie o antioxidantoch a ich potravinových zdrojoch nabudúce....



Zdroje:



ANTIOXIDAČNÉ ÚČINKY VYBRANÝCH SEKUNDÁRNYCH METABOLITOV, KATARÍNA DLUGOŠOVÁ, IVANA PŠENÁKOVÁ, Katedra biotechnológií, Fakulta prírodných vied Univerzity sv. Cyrila a Metoda, Trnava, Nova Biotechnologica (2004), str. 185-195

Volné radikály, antioxidanty a stárnutí, MUDr. Jan Pláteník, Ph.D., Interní Med. 2009; 11(1): 30–33

Oxidativer Stress und Anwendung von Antioxidantien in der Reproduktionsmedizin: Ist eine diätetische Nahrungsergän- zung sinnvoll? Ein Überblick des derzeitigen Wissensstandes, Johannes Wogatzky1 , Birgit Schechinger1 , Nicolas H. Zech1, jem (Journal für Ernährungsmedizin), 2013


pictures by Pixabay.com Licencie: CC0 Public Domain / FAQ

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára