štvrtok 13. augusta 2015

Tuky v kuchyni II.



Využitie olejov pri tepelnej príprave pokrmov


                Pri tepelnej úprave vzniká množstvo voľných radikálov, ktoré ohrozujú zdravie. Tepelne spracované tuky sú veľmi ťažko rozpustné vo vode (telo dokáže spracovať len látky, ktoré dokáže hydrolyzovať). Tuky sa vystavujú teplote a súčasne na nich pôsobí kyslík. To sú hlavné faktory oxidačného znehodnotenia tukov. Účinkami tepla, svetla a kyslíka sú tuky vystavené chemickým zmenám. V týchto procesoch môžu v tukoch vznikať nové látky, ktoré môžu byť rizikové (tuk začína hnednúť, peniť a dymiť).  
                 V prípade nešetrného narábania s tukmi, ktoré slúžia len ako látka, ktorá má zabezpečiť tepelnú prípravu pokrmu, nemožno hovoriť o žiadnych prospešných účinkoch tukov na organizmus. V tomto prípade ide o to, vybrať tuk, ktorý napácha najmenej škôd na organizme (z dlhodobého hľadiska/ v prípade, že holdujete takým nevhodným spôsobom prípravy pokrmov ako je vyprážanie či fritovanie). Pri príprave pokrmu treba dbať v prvom rade na tepelnú stabilitu použitého tuku. Pri vyprážaní sa totiž používajú teploty okolo 180°C, pretože pri nižších teplotách a dlhšej príprave tuk nadmerne vsakuje do pripravovaného jedla. Pri teplotách nad 180°C však už veľká časť tukov presahuje svoj tzv. dymový bod. Tuk sa rozkladá, začína sa tvoriť dym a dochádza k vzniku škodlivých látok.

pictures by Pixabay - Licencie: CC0 Public Domain / FAQ

                 Ak bude dymový bod kritériom výberu vhodného tuku, sú vhodnejšie nasýtené mastné kyseliny (živočíšne sádlo, ale tiež kokosový a palmový olej). Tepelne stabilné sú aj rafinované oleje bohaté na kyselinu olejovú (nepanenský olivový olej, rafinovaný repkový, slnečnicový, arašidový olej).  

             Čím vyššia je nenasýtenosť mastných kyselín, tým sú tepelne menej stabilné. Najcitlivejšie na teplo (a svetlo) sú teda poly-(čiže viacnásobne) nenasýtené mastné kyseliny. Panenské oleje lisované za studena sa na tepelné spracovanie nepoužívajú (len do studenej kuchyne). Určite nezahrievajte ľanový, konopný, tekvicový, orechový olej. To platí aj pre panenský repkový, slnečnicový a sójový olej,
ktoré sú bohaté na polynenasýtené mastné kyseliny (omega 6). Ako vidíte, je rozdiel, či ide o olej, ktorý je panenský a lisovaný za studena alebo rafinovaný (slnečnicový či repkový rafinovaný olej na tepelné spracovanie ÁNO – panenský za studena lisovaný - NIE).

           Myslite samozrejme na to, že nasýtené mastné kyseliny sa odporúčajú používať minimálne. Tieto sú nositeľmi prázdnych kalórií, a pri nadmernej konzumácií môžu spôsobovať zdravotné problémy.
Samotná príprava vyprážaním či fritovaním nepatrí do kuchyne ľudí, ktorí chcú zdravo žiť a zdravo sa stravovať. Použitie tukov v tomto prípade neprináša okrem prázdnych kalórií a možných zdravotných rizík žiadny prospech.

              Najviac dokážete vyťažiť z pozitívnych vlastností olejov, ak ich používate v kuchyni cielene a vhodným spôsobom. Najväčší prospech pre ľudský organizmus dokážu zabezpečiť rastlinné oleje lisované za studena používané najmä v studenej kuchyni (najmä ako súčasť rôznych dresingov na zeleninové pokrmy). Tak zabijete dve muchy jednou ranou. Jednak dostanete do organizmu cielene vitamíny a minerálne látky a na strane druhej esenciálne mastné kyseliny nevyhnutné pre správne fungovanie organizmu.

pictures by Pixabay - Licencie: CC0 Public Domain / FAQ


A dostávame sa k jadru veci....

          Ak bude najdôležitejším kritériom pri výbere oleja vhodný pomer omega 3 a 6 mastných kyselín, tak najvhodnejšie budú oleje (resp. tuky), ktoré sa k ideálnemu pomeru čo najviac približujú (alebo ktorý hovorí v prospech omega 3 mastných kyselín).


  1. miesto – rybí olej (ten sa však na prípravu pokrmov nepoužíva)
  2. miesto-  ľanový olej – pomer 4:1 v prospech omega 3 mastných kyselín (nevýhoda, veľmi náchylný na znehodnotenie)
  3. miesto – maslo (ale len v bio kvalite od kráv, ktoré sa pásli na tráve/ak boli kravy krmené kukuricou, budú prevažovať omega 6 mastné kyseliny) – v neprospech masla však hovorí vysoký obsah nasýtených mastných kyselín a treba ho teda konzumovať s mierou
  4. panenský repkový olej – 1:2
  5. konopný olej – 1:2
  6. vlašský olej – 1:5
  7. sójový olej – 1:6

Oleje s prevahou omega 6 mastných kyselín, ktoré treba vhodne dopĺňať tukmi z vyššie uvedeného zoznamu sú  – slnečnicový (najhorší pomer/obsahuje len stopové množstvá omega 3 mastných kyselín), makový olej, sezamový, arašidový, tekvicový, avokádový, olivový.

Obsah nutričných látok:
Z vitamínov nájdete v rastlinných olejoch v relevantných množstvách vitamín E (mg), v mikrogramoch je zastúpený aj vitamín K . Obsah iných nutričných látok takmer žiadna databáza neuvádza (http://nutritiondata.self.com/facts/fats-and-oils/620/2 alebo http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods alebo http://www.pbd-online.sk/ alebo sa uvádza množstvo na 100g tuku či oleja a to je v rámci dennej konzumácie irelevantné, kedže na 100g tuku je to len pár miligramov (nehovoriac o minimálnom množstve v 1 kávovej lyžičke).

Mnohé zdroje uvádzajú rastlinné oleje ako bohatý zdroj vitamínov skupiny B, vápnika, horčíka, selénu a i. (najmä na stránkach e-shopov). Na etikete výrobkov však údaj o obsahu minerálnych látok či vitamínov nenájdete. Pri lisovaní olejov ostáva väčšina týchto látok v šupke vylisovaného semena či orecha. Množstvo ďalších mikronutrientov bude v oleji buď zanedbateľné alebo žiadne.

V mnohých zdrojoch sa napr. makový olej propaguje ako úžasný zdroj vápnika (vhodný napr. aj pri osteoporóze). Ak však začnete pátrať po zložení, zistíte, že tomu tak nie je.

Uvádzam síce len jeden zdroj, ale rovnakú nulu pri vápniku nájdete aj pri iných zdrojoch.
Bohatý na vápnik je žiaľ len samotný mak.



pictures by Pixabay - Licencie: CC0 Public Domain / FAQ



Takže...

             Chcete mať úžitok z olejov a tukov? V prvom rade sa teda zamyslite nad spôsobom prípravy vašich pokrmov. Je olej vo vašej kuchyni len mazľavá hmota pod mäso alebo ho používate cielene?
Jedlo vôbec nie je potrebné „kúpať“ v litroch oleja. Sú šetrné a chutné spôsoby prípravy pokrmov s použitím minimálneho množstva olejov. Ak potrebujete pokrm v krátkosti tepelne pripraviť, voľte tepelne stabilné (nie panenské) oleje – napr. kokosový či olivový olej (určené na varenie).

             Panenské oleje cielene zaraďte do prípravy pokrmov (napr. ako dresingy na šalát, zálievky). Vhodný je panenský repkový olej, ľanový a konopný olej (dbajte však na správne skladovanie). Pre ozvláštnenie svojich jedálničkov môžete zaradiť aj oleje z rôznych orechov, ktoré sú atraktívne najmä vďaka príjemnej chuti (vlašský, lieskovcový, makadamiový, makový).
             Oleje však kombinujte podľa pomeru obsiahnutých omega mastných kyselín. Jednostranné používanie výlučne olejov s obsahom omega 6 mastných kyselín je pre zdravie nevhodné (môže byť spojené s rôznymi ochoreniami). Slnečnicový olej nahraďte vhodnejším repkovým.  
Pre spestrenie môžete občas siahnuť aj po nasýtených tukoch (maslo, kokosový olej), ktoré majú taktiež miesto vo vašom jedálničku, cca. 10% z príjmu tukov.



Zdroje:
http://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods
https://sk.wikipedia.org/wiki/Hlavn%C3%A1_str%C3%A1nka












Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára