pondelok 25. mája 2015

Ako som vyskúšala "krabičkovú diétu"


          Už to je síce nejaký čas dozadu, čo som mala možnosť takúto diétu vyskúšať, no aj tak sa s Vami chcem podeliť o svoju skúsenosť. Nie že by som ju bola potrebovala, ale mala som možnosť bezplatne si mesiac vyskúšať.

            Najväčšou výhodou je, že sa nemusíte starať o nákupy a vymýšlať, čo každý deň navariť. Každý deň to za Vás prevezme druhý človek a vy si už len preberiete hotový balíček. Rôzny poskytovatelia tejto služby samozrejme deklarujú vyváženosť jedálnička a čerstvosť použitých surovín.
Celkom zábavné je aj napätie pri listovaní jedálnička na ďalší týžden. Čo to bude teraz, čo to bude teraz?
 Je to ako otvárať "kindervajce!" Veď viete, keď nepoznáte obsah a tešíte sa, čo na vás vybehne, keď vajíčko otvoríte. 

            S kvalitou som však bola spokojna a musim povedať, že mi jedlá chutili. Neboli príliš osolené, ani príliš ochutené korením, či nejakými bylinkami, čiže vynikla prirodzená chuť jedla. Pozitívne hodnotím rozmanitosť jedál. Doma je to totiž niekedy tak, že si navaríte za hrniec pokrmu a potom vyjedáte to isté aj dva dni. Pri krabičkovej diéte sa každý deň môžete tešiť na ochutnávanie nového pokrmu.
 Jedlo bolo hygienicky a pekne zabalené. 

          Denný jedálniček bol nastavený na cca. 1300 kcal pre ženu. A tu už musím za seba povedať, že je to málo. Cieľom týchto diét je samozrejme redukcia pri nadváhe. Musím však povedať, že 1300 kcal je aj v prípade redukčnej diéty značne málo. 1300 kcal pokrýva sotva môj metabolizmus (pri výške167 cm a optimálnej váhe :) Nehovoriac o žene, ktorá má nad 170 cm a veľkú nadváhu. Takéto zníženie kalórií by bolo z môjho pohľadu príliš radikálne. A samozrejme takáto diéta nezohľadňuje fakt, že sa daný človek môže začať venovať fyzickej aktivite (čiže by potreboval ďalšie kalórie navyše, aby mal vôbec dostatok energie na cvičenie).Už len pri hodinovej chôdzi na páse môže spáliť 300-400 kalórií navyše. 
            Ja som v každom prípade, keďže sa venujem niekoľkokrát v týždni silovému tréningu , musela pridať ďalšie jedlo (v podobe predtréningového a potréningového jedla) a značne si tým navýšiť kalorický príjem (mojim zámerom ani nebolo držať redukčnú diétu). Pravdupovediac, porcie sa mi zdali úplne minimalistické (ako pre dieťa). 
          Jeden grahamový rožok (niekedy len polovica), pol vajíčka, za lyžicu nátierky, pol rajčiny a dva prúžky papriky na raňajky? Nooo...tak to by som dala aspoň tri ďalšie porcie. A človek, ktorý na takúto diétu "hupol" zo dňa na deň, zrejme prepadne panike. Verím tomu, že minimálne do večera padne za obeť nejaká hlúposť v jeho chladničke. 
          Desiata pozostávala buď z mliečneho výrobku (jeden jogurt) alebo trochy miešaného ovocného šalátu, alebo zeleninového šalátu, prípadne muesli tyčinky... Ok, na desiatu nie je potrebné toho až tak veľa skonzumovať. A často ľudia žiadnu desiatu ani nekonzumujú a zrovna sa natlačia na obed. 
           Obed pozostával napr. z kúska mäsa, príp. ryby (alebo nejakého nákypu). Aj v tomto prípade to bol len tenký plátoček mäska, či pol rybieho plátka. Hm..síce chutné, ale mne teda stále škvŕkalo pekne v žalúdku.
Tak neviem, či sa obézny človek touto trochou zasýti.   
Zelenina síce nechýbala, ale odporúčaných 400-500 g denne, to ani zďaleka nebolo. Šalát bol už trocha povädnutý, avšak nemožno očakávať, že bude vyzerať ako čerstvo odtrhnutý, keď jedlo bolo pripravené deň vopred. Možno práve preto, by som šalátové listy radšej vynechala. 

             Chudnutie je pri takejto redukciu samozrejme zaručené. Otázne však je po prvé, či človek bude mať dostatok energie aj na ďalšie činnosti, či nebude prepadať návalom žravosti a najmä akým spôsobom si po skončení diéty nastaví svoj jedálniček? Odporúča sa síce prejsť pomaly na normálnu stravu a kalórie pridávať postupne. Otázne je, na koľko bude človek, ktorý skončil takúto diétu schopný nastaviť si jedálniček, aby celé jeho snaženie neskončilo jo-jo efektom. A hlavne, či bude mať snahu. Keďže nemal zatiaľ ani snahu si sám jedlo pripravovať či upraviť jedálniček ale spoľahol sa na jednoduchšiu možnosť. 

            Ďalšia vec je, či nebude prepadať návalom "žravosti", pretože tie porcie sú skutočne malé a ani zďaleka žalúdok nezaplnia. Netvrdím, že by sme sa mali "práskať" vždy až po zaplnenie žalúdka. Len tu má človek skôr pocit, že ešte ani poriadne neochutnal a jedlo je fuč. Okrem toho sa odporúča jedálniček redukovať postupne a nie takýmto radikálnym spôsobom. Tiež si myslím, že pri takomto radikálnom strihu bude človek chudnúť rýchlšie ako je odporúčané 1 kg za týždeň. Otázne je, či to bude tuk, alebo svalová hmota (ak by sa daný konzument nevenoval žiadnej fyzickej aktivite a spoliehal sa len na diétu).  
             No a treba podotknúť, že nejde vôbec o lacnú záležitosť. Za sumu, ktorú musíte mesačne vynaložiť zdravý vývážený (a podovedala by som, že aj luxusný) jedálniček, zostavíte aj vo svojej réžií. A pri tej cene môžete pokojne siahnuť aj po kvalitných potravinách (od kvalitných farmárov a zeleninárov). 

Takže si to zhrňme:
1. Jedálniček je univerzálny (rozdiel len, či ide o muža alebo ženu), čiže nezohľadňuje individuálne telesné parametre ani fyzickú aktivitu človeka (musím však podotknúť, že s poskytovateľmi tejto služby sa už vrece roztrhlo a je možné si objednať aj fitnesjedálniček. Avšak ani v tomto prípade nie sú zohľadnené všetky individuálne parametre. Zohľadnená je vyššia spotreba kalórií. Podľa akého kľúča???)
2. Cena je vysoká (ale viete ako - je to cena za pohodlnosť) 
3. Nie je to diéta, kde sa Vám budú venovať individuálne a prispôsobovať jedálniček Vašim potrebám.
4. Jedlo je chutné a rozmanité, nemusíte sa obávať, že budete stále jesť to isté. Avšak tie porcie sú vzhľadom na redukčný zámer skutočne malééééé. Mne to dráždilo akurát chuťové poháriky.
5. Je to samozrejme jednoduché a pohodlné. Avšak takýto prístup nemá žiadny edukatívny charakter. Človek dostane jedlo naservírované, je otázne, či mu to bude do budúcnosti príkladom pre jeho stravovanie, či bude schopný si týmto spôsobom jedlo pripravovať. V každom prípade ho to nič nenaučí o zastúpení živín v potravinách, ich potrebe a vhodnej úprave jedálnička
6. Otázne je, či ho množstvo jedla bude natoľko uspokojovať, že pri tejto diéte vydrží alebo bude popri tom vyjedať chladničku
7. Bude mať diéta po skončení jojo-efekt? Bude človek schopný postupne prejsť na vlastnú stravu, schopný vhodne si ju upraviť? Bude v budúcnosti stále pravidelne konzumovať v piatich porciách? Alebo znova skončí pri svojich stravovacích zlozvykoch? Stravovacie typy samozrejme nájdete na stránkach poskytovateľa, zaujíma to však človeka, ktorý uprednostnil prípravu jedla v cudzej réžií pred zbieraním vlastných informácií a snahe o zmenu stravovacích návykov? Je to skutočne všetko len otázka nedostatku času?




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára