Výživa sprevádza
človeka od narodenia až do konca života. Samotné stravovacie návyky rodičov
predstavujú základ, ktorý dávajú do vienka svojich budúcich potomkov a tým budú formovať ich budúci vývoj a zdravie. Pri plánovanom rodičovstve by mali budúci rodičia dbať o svoje zdravie a výživu už niekoľko
mesiacov pred tehotenstvom (samozrejme, že o výživu by sa malo dbať
v priebehu celého života. Tehotenstvo však môže byť správnym impulzom minimálne začať, ak sa tak doteraz nestalo).
Žena by mala mať
stabilnú hmotnosť, čo jej umožní aj ľahšie otehotnieť. Nadváha môže byť rizikom pri pôrode. Je vhodné, aby sa vzdala
nevhodných návykov, ako je fajčenie, či vyššia konzumácia alkoholu. Žena by sa mala riadiť stravovacími odporúčaniami ohľadom zdravej a racionálnej
výživy. Ak už je žena tehotná, nie je vhodné, aby menila svoje návyky.
Počas tehotenstva
je vhodné sa vyhýbať stravovaniu v zariadeniach rýchleho občerstvenia,
rovnako ako instantným pokrmom. Dôraz sa kladie na dostatočný
energetický príjem, vyváženosť živín a pestrosť jedálnička. Vyhľadávať
treba kvalitné potraviny, ekologicky a hygienicky nezávadné
a čerstvé.
Výživa
a životospráva matky už počas tehotenstva, rovnako ako starostlivosť
o dieťa v prvých rokoch, ovplyvňujú jeho zdravie nielen v ranom
veku, ale až do dospelosti.
Obdobie tehotenstva a čas po pôrode sú síce charakteristické zvýšením energetických požiadaviek a výživových nárokov matky, to však v žiadnom prípade neznamená, že by žena mala jesť za dvoch.
Aj tu platia bežné zásady, čiže obmedziť sladkosti, tučné mäso, uprednostňovať mäso chudé, najmä hydinu, kyslomliečne výrobky a ryby, konzumovať množstvo zeleniny, ovocia. Ryby sú značne kontroverznou témou, pretože aj napriek množstvu nevyhnutných živín (najmä omega 3 mastných kyselín) je ich kvalita spochybniteľná. Niektorí odborníci preto odporúčajú siahnuť radšej po náhrade vo forme kvalitného rybieho bio oleja z lekárne.
Obdobie tehotenstva a čas po pôrode sú síce charakteristické zvýšením energetických požiadaviek a výživových nárokov matky, to však v žiadnom prípade neznamená, že by žena mala jesť za dvoch.
Aj tu platia bežné zásady, čiže obmedziť sladkosti, tučné mäso, uprednostňovať mäso chudé, najmä hydinu, kyslomliečne výrobky a ryby, konzumovať množstvo zeleniny, ovocia. Ryby sú značne kontroverznou témou, pretože aj napriek množstvu nevyhnutných živín (najmä omega 3 mastných kyselín) je ich kvalita spochybniteľná. Niektorí odborníci preto odporúčajú siahnuť radšej po náhrade vo forme kvalitného rybieho bio oleja z lekárne.
Energetické
nároky budúcej matky sa zvyšujú až od 4 mesiaca. V 2. trimestri sa
odporúča kalorický príjem navýšiť o 200 kalórií a v 3. trimestri o 300-400
kalórií denne.
Z hľadiska
živín je nevyhnutný dostatočný prísun
kyseliny listovej, nenasýtených mastných kyselín, železa, vápnika, zinku,
vitamínu C.
Kyselinu listovú
nájdete v zelenej zelenine (najmä listovej), strukovinách, kvasniciach, obilninách,
vajciach. Je nevyhnutná pre zdravý vývin plodu, ako prevencia proti poruchám
nervovej sústavy, proti vrodeným telesným a srdcovým vadám.
Vápnik je dôležitý
najmä pre výstavbu kostí. Jeho príjem sa zvyšuje na 1250 mg denne.
V prípade, že je jeho zastúpenie vo výžive matky nedostačujúce, siahne
organizmu do jej telesných zásob, aby zabezpečil optimálnu dávku pre vývoj
plodu (riziko osteoporózy pre ženu). Najlepšiu vstrebateľnosť má vápnik
obsiahnutý v živočíšnych zdrojoch, teda najmä mlieku a mliečnych
produktoch. Vápnik z rastlinných zdrojov – celozrnné obilniny, strukoviny,
brokolica – je horšie využiteľný pre obsah fytátov, ktoré znižujú jeho
vstrebateľnosť. Žena by mala skonzumovať denne aspoň 200 ml mlieka, 150g
jogurtu a 60g syra.
Dostatok železa
býva problém najmä u žien s nízkou hmotnosťou, či žien
s alternatívnym spôsobom výživy- vegetariánok, vegánok. Vstrebateľnosť
železa zvyšuje vitamín C. Železo nájdete najmä v mäse, rybách, žĺtku. Je
nevyhnutné pre krvotvorbu dieťaťa.
Pre činnosť
srdca, správnu funkciu ciev, výstavbu kostí, fungovanie svalov je nevyhnutný
horčík. Nájdete ho v mlieku, obilninách, hydine, zemiakoch, banánoch, zelenine, rybách a tiež minerálnych vodách.
Normálny rast
plodu, rozvoj nervovej sústavy zabezpečia jód a zinok. Ich nedostatkom
môže dôsť k poruchám plodu, hypotyreodismu, kretenismu. Nedostatok môže spôsobiť nízku pôrodnú
hmotnosť dieťaťa (zdrojmi sú morské ryby, mlieko, mliečne výrobky, kuchynská soľ, potraviny, ktoré soľ
obsahujú, mäso, vajcia).
Počas tehotenstva
treba prijímať dostatok vitamínu D, ktorý je dôležitý pre normálny vývoj plodu,
optimálnu hmotnosť a samozrejme pre kosti. Reguluje množstvo vápnika a fosforu. Vyskytuje sa najmä v rybom tuku, tiež vo vajíčkach.
Bielkoviny sú
dôležité normálny rast plodu. Od 4. mesiaca tehotenstva sa potreba
zvyšuje o 10g na deň. 50% energetickej potreby by mali pokrývať živočíšne
bielkoviny – mäso, mliečne výrobky a druhú polovicu rastlinné zdroje –
strukoviny, obilniny. Pitie mlieka je ďalšou kontroverznou témou. Niektoré zdroje neodporúčajú zásadne piť mlieko (nielen tehotným ženám). Bola by však škoda ochudobniť sa o tento zdroj bielkovín, preto je vhodné siahnuť po kyslomliečnych výrobkoch. Nadmerný príjem bielkovín nie je vhodný, pretože zaťažuje
obličky.
Jedálniček by
ďalej mal pozostávať z komplexných sacharidov – zemiaky, ryža, cestoviny,
celozrnné pečivo a najmä zelenina. Jednoduché sacharidy (cukor) by mali tvoriť len 10% z príjmu
sacharidov, max. 50g. Jednoduché cukry by mali byť zastúpené najmä ovocím. Je vhodné, keď sa žena bude vyhýbať potravinách s vysokým glykemickým indexom, ktoré zaťažujú pankreas (platí všeobecne pre všetkých). Zároveň by žena mala dodržiavať príjem 30g vlákniny vo
svojej výžive, ktorá môže pôsobiť aj preventívne proti zápche.
V strave treba zredukovať množstvo nasýtených mastným kyselinám (v tučnom mäse, tučných mliečnych výrobkoch, masle, ale tiež skrytých tukov v rôznych zákuskoch, plnkách, pečive, majonézach a pod.). Vhodnými tukmi sú rastlinné oleje, najmä panenské bez tepelnej úpravy (vhodné ako zálievka na šaláty). A samozrejme rybí olej. Orechom sa treba radšej vyhnúť, najmä preto, že sú často nesprávne skladované a predávajú sa teda vo veľmi zlej (zoxidovaný tuk je zdraviu nebezpečný, často sú orechy napadnuté plesňami).
Pre výstavbu mozgových štruktúr, rast, zrak a prevenciu proti srdcovo-cievnym ochoreniam je potrebné zabezpečiť dostatočný príjem omega 3 a omega 6 mastných kyselín. Ich zdrojmi sú ryby, reesp. rybí olej, rastlinné oleje (vhodné sú najmä panenské za studena lisované oleje). Celkovo by sa tuky mali podielať na strave 30% energetického príjmu.
Pre výstavbu mozgových štruktúr, rast, zrak a prevenciu proti srdcovo-cievnym ochoreniam je potrebné zabezpečiť dostatočný príjem omega 3 a omega 6 mastných kyselín. Ich zdrojmi sú ryby, reesp. rybí olej, rastlinné oleje (vhodné sú najmä panenské za studena lisované oleje). Celkovo by sa tuky mali podielať na strave 30% energetického príjmu.
Výživa počas
tehotenstva má teda za úlohu zabezpečiť optimálny vývoj plodu a zároveň
zachovať nutričný stav matky.
Nedostatočný príjem môže predstavovať riziko nízkej
pôrodnej váhy a metabolických zmien v neskoršom veku dieťaťa. Nadbytočný príjem
zase môže vyvolať riziko diabetu, hypertenzie (vysokého tlaku), hypertrofie
plodu, či komplikácií pri pôrode.
Optimálne by žena s normálnou hmotnosťou mala pribrať 9-13 kg (niektoré zdroje uvádzajú až 16kg). U obéznej ženy by prírastok nemal byť vyšší ako 7 kg (niektoré zdroje až 11 kg). Pri dvojčatách 16-20 kg. Optimálny prírastok u ženy s normálnou hmotnosťou je 0,4 kg za týždeň. Fyziologický úbytok hmotnosti počas kojenia je 1kg za mesiac.
Strava by mala
teda pozostávaťz:
5 porcií zeleniny
denne
2-3 porcií ovocia (najlepšie z domácich, resp. kvalitných zdrojov)
vajcia 3-4 za
týždeň (vhodne tepelne spracované)
strukoviny 2
porcie za týždeň
obilniny (pečivo, cereálie) 3-6
porcií za deň
mäso 2-3x za
týždeň (nie však údeniny, mastné salámy, konzervy, mäso musí byť tepelne upravené)
Nevhodné nápoje sú
káva, čierny čaj, zelený čaj vo väčšom množstve, silné bylinné čaje
Vhodné bylinné
čaje sú mäta, kamilka, medovka, podbeľ, žihľava.
Výživa dojčiacej
matky
Matka naďalej
dodržuje zásady správnej výživy. Jej energetický príjem je z 1/3 krytý
z podkožného tuku, preto dojčiace matky rýchlejšie zoštíhlejú
a nepotrebujú redukčné diéty. Žena by v tomto období ani nemala držať
žiadnu redukčnú diétu.
Pri nedostatočnej
strave sa môže dostaviť nedostatok vitamínov, vápnika, železa. Špeciálna diéta
sa neodporúča. Ak dieťa po určitých jedlách reaguje nepokojom, treba podozrivú
potravinu vylúčiť.
Prvé dni je
strava energeticky bohatá, bez koreneného jedla a potravín, ktoré
nadúvajú. Odporúča sa vynechať v jedálničku papriku, paradajky
a južné ovocie. Netreba zabúdať na prísun tekutín min.2 l. Strava je
pestrá, bohatá na omega 3 mastné kyseliny (ryby alebo suplementácia rybím
olejom).
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára