utorok 19. mája 2015

Preč s transmastnými tukmi...


          Aj Vaše babky, či mamy používali na prípravu koláčov, zákuskov, či iných pekárenských výrobkov Ceru, Heru, či Palmarín. Alebo nebodaj ešte aj Vy tieto výrobky vo svojej kuchyni používate?
Tak na ne veľmi rýchlo zabudnite. A najlepšie urobíte, ak ich zrovna vyhodíte do smetí. Aspoň tí, ktorí si na svojom zdaví a zdraví svojej rodiny aspoň trocha zakladáte.
           Tieto stužované tuky totiž obsahujú vysoké množstvo transmastných kyselín, ktoré náš organizmus nedokáže v žiadnej forme zúžitkovať. Jediné, čo s nimi vie urobiť, je uložiť ich do zásoby. Táto "mŕtva hmota" je potom príčinou upchápania ciev, srdcovo-cievnych ochorení, diabetu II stupňa, vysokého krvného tlaku, zápalových ochorení.
            Tieto tuky neobsahujú pre organizmus žiadne využiteľné živiny, vitamíny, minerály, či stopové prvky, ani žiadne prospešné fytochemikálie. Neexistuje teda žiaden dôvod pre ich konzumáciu.
Treba si uvedomiť, že pojem výživa je odvodený od slova "živina". Nejde o to, zasýtiť sa, ale poskytnúť organizmu nevyhnutné látky pre fungovanie – rast, vývin, metabolické procesy. Organizmus netreba sýtiť, treba ho vyživovať.
            Transmastné kyseliny vznikajú v procese tvz. hydrogenácie, čiže stužovania/nasycovania mastných kyselín. Zásahom do molekulovej štruktúry rastlinných (podotýkam tekutých) olejov sa z nich stáva tuhá teplovzdorná hmota. V procese sa znehotnotia, či odstránia všetky hodnotné látky z pôvodného oleja (fosfolipidy, minerálny, vitamíny). Nehovoriac o tom, že sa táto masa musí deodorovať, prifarbovať a dochucovať.
           Procesom nasycovania prechádzajú aj obľúbené margaríny. Dnes sa síce používajú už iné procesy (tzv. esterifikácia), čiže obsah transmastných kyselín je nižší, avšak ani v tomto prípade nemožno hovoriť o prospešnosti margarínov na zdravie. Zabudnite na to, že na krabičke od výrobcu nájdete informáciu o tom, koľko prospešných vitamínov, minerálov, či omega mastných kyselín sa v takejto nátierke nachádza.
Tieto bonusy sú len chabou náplasťou na fakt, že ide o vysoko nezdravé produkty.
Na to, aby ste do organizmu dostali vitamíny, či minerály ich určite nepotrebujete. To je len pre hlúpeho spotrebiteľa. Z tohto hľadiska sa javí bežné maslo ako lepšia voľba. Aj tu majte však na pamäti, že maslo je tiež nasýtená mastná kyselina, s ktorej konzumáciou to v žiadnom prípade nemožno preháňať. Nasýtené mastné kyseliny (z tukov živočíšneho pôvodu) sú pri vysokej konzumácií dôsledkom zmienených negatívnych vplyvou na zdravie.
             Aby som nezabudla, transmastné kyseliny samozrejme nájdete v množstve pekárenských výrobkov (či už sladkých alebo slaných), sušienok, keksíkov, pochutín (napr. slaných tyčinkách). Sledujte potravinové etikety a nabudúce si dvakrát rozmyslite, čo položíte do nákupného košíka...
Vo vašej strave sa zamerajte najmä na rastlinné oleje (nie rafinované, ale lisované za studena).


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára