štvrtok 14. mája 2015

Výživa detí

Výživa detí od 0-6 mesiacov

          V prvom roku života dieťaťa sa udejú najvýznamnejšie procesy v jeho vývoji, raste a nastavení metabolizmu. Toto naprogramovanie bude mať vplyv na jeho budúci vývin až do dospelosti, vytvoria sa faktory pre budúce ochorenia, resp. faktory prevencie. Výživa je v tomto období charakteristická vysokým prívodom energie a živín, ktoré sú nevyhnutné pre vyzrievanie orgánov, zabezpečenie funkcií mozgu a upevňovanie imunity. V tomto období sa hmotnosť dieťaťa strojnásobí.

          Prvých šesť mesiacov je obdobím výlučne mliečnej výživy. Materské mlieko je ľahko stráviteľné a poskytuje dieťaťu všetky nevyhnutné živiny - bielkoviny, faktory rastu a imunity, prísun hormónov, minerálov, stopových prvkov. Dojčenie je ochranou pred civilizačnými ochoreniami a alergiami. Odborníci tiež tvrdia, že dojčené deti sa vyznačujú v budúcnosti vyššou inteligenciou.

           Husté prvé mlieko – tvz. mladzivo – má vysokú biologickú hodnotu pre tráviaci systém dieťaťa. Po 3-14 dňoch sa mení na mlieko. Materské mlieko je svojím zložením unikátne a mení sa podľa okolností. Je to najlepšia výživa, ktorú môže matka svojmu dieťaťu poskytnúť. Nedostatok mlieka, odmietanie prsníka dieťaťom, nemajú byť dôvodom pre odstavenie. Taktiež hnačka nie je dôvodom na ukončenie kojenia. Práve naopak, kojenie môže pomôcť pri náprave počiatočných črevných problémov. 

          Tvorba mlieka v prsnej žľaze sa zvyšuje saním a vyprázdňovaním. Dieťa by sa malo dokrmovať len v prípade, že matka vyčerpala všetky možnosti ako zvýšiť tvorbu vlastného mlieka. Pri nevyhnutnosti dokrmovania sa použije laktačná pomôcka, plastová cievka, pomocou ktorej sa dostane mlieko zo zásobníka do úst dieťaťa sajúceho prsník. Dieťa tak dostane príkrm a zároveň stimuluje žľazu k zvýšeniu tvorby mlieka.

           Dieťa v prvých mesiacoch vypije 150-180 ml tekutín na 1 kg hmotnosti. Do 6 mesiacov dojčené dieťa nepotrebuje iné tekutiny ako mlieko. 


Vedeli ste, že... počas kojenia sa neodporúča používať cumel, pretože sa znižuje potreba sania, ako aj schopnosť dieťaťa prisať sa. Cumel môže byť tiež príčinou infekcie ústnej dutiny. Skúsenosti matiek s používaním cumľa na webových fórach sú rôznia. Použitie cumľov sa však veľká časť snaží zminimalizovať.
         ! Materské mlieko má optimálny pomer vápnika a fosforu. Na druhej strane obsahuje málo vitamínu D, K a C, ktoré treba doplniť. Vitamín D sa podáva vo forme kvapiek (podľa odporúčania lekára) až do 1-3 rokov dieťaťa.

         
Náhradná mliečna výživa

          Náhradná výživa sa zavádza pri istých kontraindikáciách, kedy nemožno podávať materské mlieko, a tiež v prípade, že matka má nedostatok vlastného mlieka a vyčerpala všetky možnosti pre zvýšenie jeho tvorby.
       Umelá výživa nie je rovnocennou náhradou. V súčasnosti sa však výrobcovia snažia svojimi  výrobkami materskému mlieku čo najviac priblížiť. Základom býva kravské mlieko. Upravuje sa obsah bielkovín, polynenasýtených mastných kyselín, mlieko je obohatené o vitamíny a minerály. Pri ochoreniach dieťaťa lekár odporučí špeciálne prípravky – hypoalergénne, bezlaktózove, antirefluxové (reflux – tok potravy zo žalúdka späť do pažeráka).
&Neodporúča sa mlieko kravské, kozie ani sójové. Kravské mlieko má priveľa bielkovín, sodíka, na druhej strane menej železa, zinku a polynenasýtených mastných kyselín. Kravské mlieko možno do jedálnička dieťaťa zaviesť medzi 9-10 mesiacom a aj v tomto prípade len ako súčasť pokrmov (napr. na prípravu kaše).     
iNa trhu je množstvo náhrad mateského mlieka od rôznych výrobcov. Výber závisí od veku dieťaťa a jeho zdravotného stavu (a často od samotného odporučenia lekárom). Náhradná výživa býva označená číslom 1-2-3 a ďalšími značkami ako HA (pre mlieka hypoalergénne - bielkoviny sú enzymaticky naštiepené, AR - mlieko s antirefluxom*). Číslom 1 sa označujú náhrady pre dojčatá vo veku 0-6 mesiacov, číslo 2 je označením pre pokračujúcu náhradu pre dieťa od 5-12 mesiacov a mlieka junior číslom 3 - pre deti od 12-36 mesiacov.

*Reflux - spätný prienik potravy zo žalúdka do pažeráka. Zvierač nie je u dieťaťa dostatočne vyvinutý. AR-mlieka sa v žalúdku zahustia, tak že zabránia spätnému prieniku do pažeráka. S vývinom dieťaťa sa tento problém upraví.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára