streda 20. mája 2015

Výživa detí od 6 mesiaca do 1 roka


Nemliečna výživa

          Zavedenie nemliečnej výživy k materskému mlieku je dôležitým momentom vo výžive dieťaťa. Po 6 mesiacoch je iba kojenie nedostatočné. Obsah živín, najmä bielkovín, železa a zinku v materskom mlieku začína byť v tomto štádiu vývoja nedostatočný.

           Predpokladom zavedenia nemliečných príkrmov je samozrejme zrelosť dieťaťa, dozretie renálnych a gastrointestinálnych funkcií na príjem pevnej stravy a adaptácia tráviacich a enzymatických funkcií. Dieťa v tomto období už sedí s oporou a dokáže prehĺtať aj tuhšiu stravu.  Úlohou matky je dieťa sledovať a hodnotiť jeho reakcie na novú stravu. Rodičia musia byť v tomto období veľmi trpezliví. Dieťa môže určité druhy potravín, či spôsob prípravy odmietať. Potrebuje 11-15 krát ochutnať potravinu, kým si ju dostatočne osvojí. Takže nebuďte zúfalí. Vaše dieťa nie je prieberčivé. Musí si však na novú potravinu najskôr privyknúť. Aj preňho je to nová skúsenosť. V prípade, že na prvýkrát potravu odmietne, nenúťte ho príkrm jesť. Skúste mu tento pokrm ponúknuť niekoľkokrát.


          Na začiatku sa podáva strava rozmixovaná, neskôr o niečo hutnejšia. Zavedenie pevnejšej, hrudkovitejšej stravy, by sa však nemalo príliš odkladať. V prípade, že si dieťa privykne prijímať výlučne polotuhú, jemnú stravu, bude jej hutnejšiu formu odmietať. Aj tu sa od rodičov vyžaduje veľa trpezlivosti.
           Prvý príkrm, ktorý sa dieťaťu ponúkne by mal byť zeleninový. Najskôr iba z jedného druhu zeleniny. Ďalšie druhy sa pridávajú s odstupom 3-5 dní, aby sa mohli zistiť prípadné intolerancie, či alergie. Neskôr možno miešať rôzne typy zeleniny. Prvá zelenina, ktorú ponúknete by mala byť červená (je ľahšie stráviteľná), často je ňou mrkva. Zelená zelenina nasleduje až potom. Vhodnými druhmi zeleniny sú mrkva, hrášok, zemiaky, karfiol, brokolica. Červenú repu, či špenát vynechajte pre vysoký obsah nitrátov.
          Zeleninu vkladajte až do vriacej vody, aby si uchovala čo najviac vitamínov. Je možné použiť aj vývar zo zeleniny na prípravu polievky. Jedlo v žiadnom prípade nesoľte. Deťom do jedného roka sa jedlo vôbec nesolí. 
          Postupne sa zavádza príkrm, ktorý je zložený zo zeleniny v kombinácií s mäsom. Voľte mäso nízkotučné - kuracie, morčacie, králičie, teľacie, najlepšie varené. Takýmto príkrmom sa nahradí jeden mliečny pokrm denne, najčastejšie obed. Mäso sa podáva 6x v týždni, jeden týždeň môžete mäso nahradiť vaječným žĺtkom (nie bielkom).  Porcia má veľkosť 150-200g. Do príkrmu možno pridať 1 kl kvalitného oleja pre lepšiu vstrebateľnosť vitamínov (nie do horúcej polievky). 
          Nezabúdajte na pitný režim dieťaťa. Pri teplote, hnačke, na cestách autom, v letných dňoch venujte zvýšenú pozornosť dostatočnej hydratácií. Mladšie dojča (po ukončenom 6 mesiaci dojčenia) by malo prijať 150ml na 1kg hmotnosti, okolo 1 roka je to 100 ml na 1 kg hmotnosti.

            Na začiatku sa podáva mäso v dávke 1 lyžice, cca. 20g, potom (od 7 mesiaca) sa zvýši na 35-40g.
Ďalším príkrmom býva ovocné pyré (cca po 14 dňoch od podania zeleninového príkrmu). Vyberajte ovocie z domácich zdrojov a overenej kvality. Ovocie sa pripravuje bez šupky. Najskôr začnite jedným druhom a po 3-5 dňoch pridávajte ďalšie, aby sa vylúčili prípadne alergie. Ovocie v žiadnom prípade neslaďte, malo by byť čerstvé (teda žiaden kompót, či konzerva). Uprednostnite ovocné pyré, ktoré pripravíte doma. Hotové ovocné príkrmy z obchodov bývajú prisladzované.
Ovocie zaraďte až po zeleninovom príkrme. V prípade, že by ste začali ovocím, môže dieťa zeleninu, pretože je menej sladká, odmietnuť. Vyhnite sa exotickému ovociu.

          Prechod, resp. pridávanie nemliečnych príkrmov sa odporúča po skončení 6 mesiaca pri deťoch, ktoré sú kojené.  Deti, ktoré nie sú kojené môžu prejsť na nemliečnu stravu už po ukončení 4 mesiaca (najlepšie po konzultácií s lekárom). Inak sa pred ukončením 4 mesiaca nemliečne príkrmy nezavádzajú.
Od 6 mesiacov možno pridať tekutiny 150 ml za deň – dojčenská voda, detský čaj.
          Podľa odborníkov sa zaraďujú potraviny obsahujúce lepok ešte počas dojčenia, ktoré má ochranný vplyv, avšak len malé množstvo, až po 6 mesiaci.
          Medzi 7-9 mesiacom možno pridať do jedálnička batoľaťa aj surovú zeleninu. Tá však nesmie byť príliš tvrdá.

            V 8-12 mesiacov zvyšuje sa objem stravy. Príkrmy sú hrubšie pripravené, stimulujú hryzenie, zelenina je roztlačená a mäso nakrájané na malé kúsky.
Množstvo mliečnych výrobkov je 500 ml za deň. Dieťa je stále dojčené, alebo dostáva umelú stravu. Možno pridať acidofilné mlieka, jogurty, syry.
          Je to obdobie zmiešanej stravy, ktorá je rozdelená na 5-6 porcií denne. Pozostáva z 2 mliečnych dávok, mäsovo-zeleninového príkrmu, ovocného príkrmu a cereálnej kaše. Vhodnými druhmi zeleniny sú tekvica, mrkva, cuketa, brokolica, zemiak. Polievku alebo hustejší príkrm možno obohatiť o kl rastlinného oleja.

           Dieťaťu sa najskôr podávajú cereálne kaše bez lepku ako ryžová, či kukuričná. Lepok odborníci odporúčajú zaviesť po ukončení 6 mesiaca (nie neskôr ako po 7 mesiaci). Neskoré zavádzanie lepku do stravy po 1 roku sa totiž nepreukázalo ako prevencia proti intolerancii na lepok, resp. celiakii. Najskôr sa podá malé množstvo lepku a sleduje sa reakcia dieťaťa. Možno podať malý kúsok detskej sušienky do ovocného príkrmu.
          Mliečne kaša stačí pripraviť s vodou, už obsahujú dojčenské mlieko. Ostatné kaše sa pripravujú s dojčenskou vodou alebo mliekom. Od 9 mesiaca možno podať kaše s jogurtom.

          V 10-12 mesiaci dieťa berie jedlo do rúk, učí sa jesť samostatne a prispôsobuje sa strave rodiny. Jeho jedálniček tvoria - zelenina, ovocie, netučné mäso, ryby. V tomto období sa formujú stravovacie návyky dieťaťa, preto by rodičia mali ísť príkladom. Je nevhodné už v tomto období navykať deti na sladkosti či pochutiny. Stretu dieťaťa so sladkosťou zrejme nezabránite, sladkosti by však mali tvoriť len minimálnu časť jedálnička. Je vhodné, ak dieťa vyskúša všetky chute, sladkosti by však mali ostať len akýmsi doplnkom. A aj v tom prípade by ste mali voliť len vhodnejšie alternatívy. Určite nepoužívajte sladkosti či už ako odmenu za čokoľvek alebo ako prostriedok na upokojenie dieťaťa. Domáci koláč z vhodných surovín je určite lepšou voľbou ako nejaká sušienka, či zákusok zo supermarketu. Cukríkom sa v záujme zdravého chrupu dieťaťa radšej vyhnite oblúkom. Ak má dieťa obľúbené pokrmy, snažte sa mu do nich vždy pridávať zeleninu a ovocie.

           Stravovacie návyky vytvorené v detstve, pretrvávajú do dospelosti. Deti nenúťte jesť, zvýši sa akurát ich odpor k určitému pokrmu, či potravine. Príkladne konzumujte potraviny, ktoré chcete servírovať aj vašim deťom. Určite ich budú už len zo zvedavosti chcieť samé vyskúšať (mám na mysli skôr zeleninu, či mäso ako baby-kašičku :)
          Súčasťou stravy je aj v tomto období mlieko. Deťom sa však nepodáva mlieko nízkotučné, trvanlivé, či kozie. Deťom sa síce do 1 roka tuk neobmedzuje, avšak dávajte pozor, aby ste to s príliš tučnými potravinami nepreháňali. Odporúča sa síce nepodávať nízkotučné mliečne výrobky, avšak majte na pamäti, že ani príliš tučné výrobky (10% jogurty, smotanové jogurty, tučné smotany, šľahačky, tučné syry) nie sú vhodné kvôli vysokému podielu živočíšnych nasýtených mastných kyselín. Voľte zlatú strednú cestu, kombinujte.Tvaroh sa pre vysoký podieľ bielkovín podáva až po 1 roku. 

             Po 1 roku dokáže už dieťa sedieť. Má zuby a dokáže hrýzť aj pevnejšiu zeleninu. Výživa je pestrá a pozostáva z 5 denných chodov. V strave je zastúpená znova zelenina, ovocie, chudé mäso bez kože, syry do 30% tuku v sušine, mliečne výrobky, acidofilné mlieko, vajcia 1-2 krát v týždni, od 2 rokov môžete zaradiť aj strukoviny. Možno pridať aj menšie drobnejšie ovocie, ktoré bolo doteraz nevhodné pre riziko vdýchnutia.
          Suroviny používané na prípravu jedál sú samozrejme vysokej kvality a zodpovedajú normám, či už ekologickým alebo hygienickým. Medzi 1-3 rokom možno už mäso obmedziť na 2 porcie týždenne. Vhodné je aspoň 1 krát v týždni zaradiť do jedálnička kvalitnú rybu.
            Nevhodné sú smotanové omáčky, tučné majonézy, stužené tuky, fastfood, zákusky, sladené nápoje, biele tukové pečivo, sladkosti, mastné mäsové výrobky s vysokým obsahom konzervantov a soli (mäsové konzervy, údené výrobky, párky, zabíjačkové špeciality, šunky s vysokým obsahom soli), tavené nátierkové syry. 
          Do pitného režimu možno zaradiť čerstvé ovocné šťavy (bez pridaného cukru). Tieto však nezabudnite riediť vodou (aspon 1:2, 1:3). Nie však viac ako 300 ml za deň (najlepšie nie denne, predídete kazivosti zubov a nebudete dieťa navykať na sladké). Bylinkové čaje vyberajte tie, ktoré sú vhodné pre deti. Každá bylinka má totiž svoj špecifický účinok, teda nie všetky bylinné čaje sú vhodné pre deti.
Soľ do jedál pridávajte s mierou, rovnako ako cukor (čo najmenej). 
          Med nezaraďujte do jedálnička pred 1 rokom. A aj v prípade medu majte na pamäti, že ide o jednoduchý cukor (aj keď prírodný). Nevhodné je namáčať cumle do medu ako prostriedok na tíšenie dieťaťa.              
          Vegánska či vegetariánska strava sa neodporúča. Jedálniček by mal obsahovať mäso, rovnako ako mliečne výrobky (dôležité zdroje vitamínu B12, vápnika, ktorý je lepšie vstrebateľný ako z rastlinných zdrojov, hemového železa - taktiež lepšie vstrebateľné ako z rastlinnej potravy).


Alergie

          V prvých mesiacoch je priepustnosť čriev vyššia a preto sa aj rôzne alergie vyskytujú častejšie. Alergia je dedičná a preto sa dá odhadnúť. Ak obaja rodičia trpia rovnakou alergiou, je až 80% predpoklad, že danú alergiu zdedí aj ich potomok. Ak súrodenec dieťaťa trpí istou alergiou, aj v tomto prípade je väčšia pravdepodobnosť, že touto alergiou bude trpieť aj druhé dieťa.
Ako prevencia proti alergiám sa odporúča matkám dojčiť aspoň do 6 mesiacov. A práve počas dojčenia sa do stravy dieťaťa zavádzajú nemliečne potraviny. 
            Odborníci na výživu odporúčajú zavedenie istých potravín neodkladať, pretože sa nepreukázal pozitívny efekt neskoršieho zavádzania alergizujúcich potravín. Takýto prístup a prísna diéta matky už počas tehotenstva nie sú zárukou prevencie alergií. Budúca matka by sa mala však vyhnúť potravinám, na ktoré je sama alergická. Vysadenie určitej potraviny z jedálnička konzultujte so svojím lekárom.
Glutén, vajcia, ryby sa v malom množstve zavádzajú do jedálnička najskôr medzi ukončeným 4-7 mesiacom (podľa toho, či je dieťa kojené, kojené deti po ukončenom 6 mesiaci).
         Za najväčšie alergény sa považujú: kravské mlieko, sója, bielok, ryby a morské plody, orechy.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára