utorok 5. mája 2015

Máte už svoj penový masážny valec? Že ešte neviete, čo to je?

Svalový spazmus a spúšťové body

           Každý sval má aj v pokojovom stave určité napätie. Pod spazmom chápeme jeho zvýšené napätie (sval je na pohmat stuhnutý, pevný, aj keď ho práve nezaťažujete). Spazmy môžu byť vyvolané nesprávnym držaním tela (nevhodným sedením na stoličke) alebo svalovou nerovnováhou (kedy sa niektoré svaly skracujú a iné ochabujú).
            
          Základnou schopnosťou svalu je kontrakcia, čiže schopnosť zmršťovať sa. Ak zasuniete prsty ľavej ruky medzi prsty pravej ruky, získate jednoduchú predstavu ako svalový sťah vzniká. Impuls k zmršteniu  prichádza z centrálnej nervovej sústavy. Ak sa toto "zasúvanie svalových vlákien" naruší, časť svalu zostane stiahnutá a môže byť dokonca nositeľom prenesenej bolesti (tzv. trigger point, čiže spúšťový bod). 
           Tieto body sú hmatateľné ako malé stuhnuté "kopčeky". Na dotyk bolestivé. Stlačenie spúšťového bodu môže vyvolať bolesť na úplne inom mieste. Alebo inak povedané. Vašu bolesť hlavy môžu vyvolávať spúšťové body v trapéze alebo bolesť v krížoch môže mať svoj spúšťový bod v stehennom alebo sedacom svale (to len malý príklad pre názornosť/samozrejme, že je to trocha zložitejšie). 
         
           Takéto funkčné zmeny sú dôsledkom zhoršeného prekrvenia, obmedzeného rozsahu pohybu a samozrejme bolesti. Aby sa predchádzalo týmto zmenám, treba jednak svaly, ktoré majú tendenciu ochabovať- posilniť, svaly, ktoré majú tendenciu skracovať sa - naťahovať (samozrejme vhodným spôsobom) a nezabúdať ani na regeneráciu a uvoľňovanie svalstva (napr. prostredníctvom rôznych masážnych techník, vodných procedúr, automasáží). 
         
          Lacnou a jednoduchou pomôckou, ktorú môžete využiť aj v domácom prostredí je penový masážny valec, nájdete ho aj pod názvom foam roller. Je to pevný valec, ktorý sa používa pri automasáži, resp. fyzioterapii na uvoľnenie svalového napätia prostredníctvom myofasciálnych techník. 
           Pod fasciami rozumieme spojovacie tkanivo, akúsi sieť, ktorá pokrýva svaly. Dôležitú úlohu pri myofasciálnom uvoľňovaní zohrávajú tzv. golgiho telieska (patri medzi proprioreceptory. Nachádzajú sa v šlachách v blízkosti spojenie šlachy so svalom. zdroj: Wikiskripta). 

            Valec stimuluje golgiho telieska, ktoré reagujú na zmenu napätia vo svale. Ak sa napätie zvýši, golgiho telieska sval uvolnia. Valec poslúži v rámci aktívnej regenerácie po športovom výkone, zníži svalový tonus a môže byť tiež podporným prostriedkom na redukovanie celulitídy.



 Nasadenie valca na spazmatických svalových partiách môžu zo začiatku spôsobovať bolesť, ktorá sa však pravidelným používaním zmierni, resp. úplne stratí. Pri osteoporóze, fibromyalgii, vysokom tlaku, kŕčových žilách sa však poraďte so svojím lekárom alebo fyzioterapeutom. 




*Povrch valca (zakúpiť môžete valce s rôznym povrchom - od hladkého až po valec s výraznými zárezmi pre intenzívnu stimuláciu)

                       Valec je možné využívať viackrát denne. Rolujte stuhnutú partiu aspoň 2 minúty, resp. 15-20 opakovaní. Rolujte 30 sekúnd a ďalších 30 sekúnd si urobte pauzu. Zopakujte podľa potreby. Pohyby vykonávajte pomaly a koordinovane. Na bolestivom mieste sa na niekoľko sekúnd pristavte a potom pokračujte.Tlak môžete varírovať prostredníctvom paže, či nohy, ktorá je práve voľná a služi ako opora.


1. Masáž chrbta

Stojíte, valec je medzi vaším chrbtom a stenou. Nohy sú od steny vo vzdialenosti cca. 40 cm. Tlak regulujete tlačením chrbta o valec. Pomaly prechádzajte do polodrepu a zase spät. Valec umiestnite cca. pod lopatkami a premasírujte hornú polovicu chrbta. Valec umiestnite v oblasti krížov a premasírujte dolnú polovicu chrbta.

2. Masáž predného stehna (kvadriceps)
Valec umiestnite na zemi pod stehno. Opierate sa o lakeť ruky. Horná polovica tela sa nedotýka zeme. Stabilitu udržujete voľnou nohou, o ktorú sa opierate. Rolujte valec po stehne. Pomáhajte si voľnou nohou a rukami.

3. Masáž zadných stehien (hamstringy)

Valec umiestnite pod zadok. Nohy sa nedotýkajú zeme. Opierate sa o ruky. Rolujte valec po stehnách, pomáhajte si rukami. Takto možno premasírovať aj lýtka.

Použitie: 
pre športovcov - na zohriatie svalov pred cvičením alebo ako aktívna regenerácia po výkone. Využitie valca prispeje k rýchlejšej obnove svalového tkaniva.
pre ľudí so sedavým zamestnaním a fyzicky ťažko pracujúcich (ľudí s jednostranným zaťažením) - na uvoľnenie stuhnutého svalstva

*Ďalšie spôsoby cvičenia s valcom nájdete samozrejme na webe :)





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára