pondelok 4. júna 2012

Ako začať a zotrvať

            Nejedna žena, (ale tiež muž), sa najmä pred letom, kedy zo seba zhadzujeme teplé zvršky, kriticky a zamyslene, zahľadí na svoju postavu v zrkadle. Nie vždy je to pohľad pre bohov. Uvedomíme si, že naša tuková zásoba, ktorú sme si tak starostlivo poctivým jedením ukladali, už znepokojujúco pretŕča z nohavíc. Teda, ak sme sa do nich ešte vôbec zmestili.

                Ak už nie je miesto na opasku, kam by sa dala ešte navŕtať dierka, aby ste zväčšili jeho objem, sadielko kypí z nohavíc nielen v sede a vaše tričko sa o dve čísla vyťahalo nie práve praním, je čas niečo zmeniť. Samozrejme, ak je chuť a vôľa. V prvom rade by toto rozhodnutie malo prameniť z vášho osobného vnútorného presvedčenia. Nikdy sa nepúšťajte do akýchkoľvek zmien pod tlakom okolia. Určite aj vaši známi dokážu byť až neúprosne úprimný.Hlavne pokiaľ ide o zhodnotenie druhého.  Bez  hanby vás upozornia na fakt, že vaša postava už nie je, ako to povedať, dostatočne súmerná a pružná. Au, rana do živého. Tak to poriadne zamrzí. Ak ste však sami so sebou  a aj so svojimi faldíkmi spokojní, radi si jedlo vychutnávate a nemáte žiadne zdravotné problémy, nenechajte sa znechutiť. Ak sa človek púšťa do niečoho, nie práve z vlastného presvedčenia, často to po určitom čase vzdá. Vo vašom prípade by to bolo zbytočné trápenie a strata času. Na zmenu treba vlastné odhodlanie a vnútornú motiváciu. Ak ste si práve všimli, že nehovoríme o diéte, ale zmene, je čas to vysvetliť.
                Iste ste už tú ktorú diétu viac, či menej úspešne vyskúšali. To platí najmä pre dámy. A tiež si spomínate koľko úsilia, odriekania a pevných nervov vás to stálo. V konečnom dôsledku ste si povedali, že vynaložená námaha nebola priamo úmerná výsledku. No a moja rada…vykašlite sa na diéty. Aj tak buď väčšinou nefungujú, alebo majú len veľmi krátkodobý efekt. A lusknutím prsta sú zhodené kilá zase späť.  Časopisy nás kŕmia diétami od výmyslu svetu. Ryžová diéta, kapustová diéta, ovocná, či zeleninová, 3-dňová diéta, dvojtýždňová, nízkotučná, nízkokalorická, atkinsonova, dukanova, celebritná, atď, atď.  Časopisy, na ktorých stránkach sa objavujú informácie o zdravom životnom štýle, ale tiež jedle, sa dobre predávajú. Nie je sa čomu čudovať. Stačí si prelistovať niektorý z časopisov určených pre ženy. Bežne v nich nájdete  dietologické typy, zaručené diéty, zdravé jedálničky, či kalorické tabuľky. A aby som nezabudla. Špeciálnu prílohu o varení grátis. Rozsiahla príloha receptov, ktoré ulahodia nejednému gurmánskemu jazýčku. Už len pri pohľade na tieto fantastické receptíky, a hlavne obrázky skvele upravených jedál, sa vám zbiehajú slinky v ústach. Bohaté raňajky, sýte nedeľné obedy, romantické večere, vypražené a plnené mäská, bravúrne chutné prílohy, cudzokrajné špecialitky, kalóriami nabité dezerty. Tak čo tam po nejakom zdravom životnom štýle na strane 5.

                Nie vždy však zlyhávajú diéty na slabej vôli. Na fakty, prečo diéty nefungujú, tak ako sľubujú sa však pozrieme inokedy. Nás bude v tomto momente zaujímať naša zmena a otázka, ako sa k nej dokopať.
                V prvom rade, ako už bolo vyššie uvedené, treba začať od seba. Musíte nájsť vnútorné odhodlanie, musí zakričať vnútorný hlas, že už toho bolo dosť. Treba sa ozbrojiť pevnou vôľou a najmä trpezlivosťou. Kilečká nabrať je jednoduché a zvládate to za niekoľko týždňov. Avšak zhodiť nabratý tuk predstavuje zdĺhavý proces, ktorý si od vás bude vyžadovať rozhodne viac úsilia a už spomenutej trpezlivosti. Ďalším krokom je zabudnúť na diéty. Diéta vás síce zbaví prebytočného tuku, avšak nie dlhodobo. Kto by nepoznal zákerný jojo efekt. Akonáhle sa vrátite k svojim pôvodným stravovacím návykom, ručička na váhe znova podskočí. Dôležité je pre vás zmeniť celkový prístup k jedlu, potravinám a stravovacím základom. Nenechajte sa ovládať jedlom a vašimi neukojenými chuťami. Naše chuťové poháriky nesmú mať nad nami nadvládu. Na jedlo sa znova treba začať pozerať ako na nevyhnutný zdroj energie pre fungovanie organizmu. Samozrejme to ešte neznamená, že si jedlo už nikdy nebudeme môcť vychutnať. Práve naopak. Na každý jeden chod sa treba tešiť. Avšak s vedomím, že to čo naše telo dostáva, je nielen chutné, ale aj zdraviu prospešné.         
                Viesť zdravý životný štýl neznamená vzdať sa všetkého, čo má človek rád. Neznamená to stať sa vegetariánom, či vegánom, neznamená to, že už nikdy nepoložím nič sladké do úst, neznamená to takisto, že odteraz budem kupovať len biovýrobky (čo by išlo dosť do peňazí). Zmeniť stravovacie návyky znamená, zaviesť si režim stravovania, s ktorým sa treba zžiť a dodržiavať ho. Zmena vedie tiež  k tomu, že určité menej vhodné výrobky a suroviny nahradíme inými. A tiež to znamená, že sa budeme správať ako zodpovední spotrebitelia, ktorí vedia presne, čo vkladajú do svojich nákupných košíkov.
                Ak pochopíme tento princíp, nič nám nebude brániť aby sme naštartovali našu zmenu s cieľom preformovať náš životný štýl!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára