pondelok 18. júna 2012

Výživové doplnky II.

Aminokyseliny

           S pojmom aminokyseliny sme sa už stretli v rámci príspevku o bielkovinách. Povedali sme si, že aminokyseliny sú základnými stavebnými prvkami bielkovín. Ako také sa samozrejme vyskytujú aj v ľudskom tele. Sú súčasťou buniek a tkanív. Rozlišujeme aminokyseliny esenciálne (musia byť do organizmu dodávané stravou) a neesenciálne (telo si ich dokáže vyrobiť). Popri proteínoch sú aminokyseliny najpoužívanejšími športovými doplnkami. 
          Pre športovcov sú zaujimavé najmä niektoré ich vlastnosti ako podpora svalového rastu, regenerácia a ochrana svalovej hmoty. V diétach (s obmedzeným príjmom sacharidov, resp. kalórií), kedy dochádza k úbytku nielen podkožného tuku, ale aj svalovej hmoty, je zaujímavá ich schopnosť redukovať úbytok svaloviny. Aminokyseliny užívajú nielen siloví, ale aj vytrvalostní športovci. 
          Za najvýznamnejšie aminokyseliny sa považujú leucín, isoleucín a valín, označované aj ako vetvené alebo esenciálne (alebo tiež skratkou BCAA - branched chain amino acides). Chránia svaly pred devastáciou spôsobenou náročným tréningom a majú zároveň anabolizujúci (rastový) efekt.
Uvedené tri aminokyseliny dokáže organizmus najrýchlejšie spracovať. 
         Aminokyseliny sa pri náročnom tréningu spotrebúvajú a treba ich preto dopĺňať. Zvykne sa uvádzať odporúčaná denná dávka 3-5g. 
         V eshopoch sa môžete stretnúť buď s prípravkami, ktoré obsahujú komplexné aminokyseliny (čiže celé spektrum 20 aminokyselín, esenciálnych ako aj neesenciálnych), s prípravkami označenými ako BCAA (to sú spomenuté esenciálne aminokyseliny - leucín, isoleucín a valín - najčastejšie v zastúpení 2:1:1), alebo tiež jednotlivými aminokyselinami (arginín, glutamín, taurín). 
         Najmä s taurínom ste sa už určite stretli. Avšak len málokto tuší, čo to vôbec je. Taurín však nie je skutočnou aminokyselinou, aj keď sa k nim často radí. Býva súčasťou rôznych energy drinkov a povzbudzujúcich produktov. Pojem taurín pochádza zo slova taurus, čiže býk. Získava sa z býčej žlče. V športe sa využíva ako stimulant. Zaujímavá je jeho vlastnosť imitovať inzulín, čo je anabolický hormón, a tým napomáhať lepšiemu využitiu energie a aminokyselín.
          Ďalšou zaujímavou aminokyselinou je glutamín. Je to aminokyselina, ktorú telo dokáže samo vyrobiť, avšak pri tréningu sa rýchlo spotrebúva. Jej ďalšie dodávanie do tela má pozitívne účinky na váš výkon, svalový rast a tiež imunitu. Nedostatok tejto aminokyseliny vedie k rozpadu svalovej hmoty.
         Aminokyseliny si môžete kúpiť ako kapsuly, v tekutej alebo práškovej forme. Najpohodlnejšie je užívať ich v tabletkovej forme. Práškové aminokyseliny sú veľmi ťažko rozmiešateľné vo vode a majú horkú chuť. Tekuté aminokyseliny (s príchuťami) sú síce chutnou alternatívou, avšak sú dosť drahé. Aj tu platí, že treba čítať informácie o výrobku na etikete. Na obale výrobku sa môžete stretnúť s označením ako AMINO 4800, AMINO 2700, AMINO, BCAA 6000, BCAA 1000, a podobne.

         Čo to teda znamená? Produkt označený ako AMINO bude obsahovať celý komplex aminokyselín. BCAA obsahujú len leucín, valín a isoleucín. Čo sa týka čísla za označením, je to obvykle údaj výrobcu o obsahu aminokyselín na jednu dávku. Tak napríklad označenie AMINO 2700 znamená, že v jednej dávke sa bude nachádzať 2,7 g komplexných aminokyselín. Avšak aj tu pozor! Jedna dávka môžu byť dve kapsuly, ale môže to byť aj desať kapsúl.

Praktický príklad:
V eshope nájdete balenie aminokyselín BCAA 6000 (180 tabliet) za 20 EUR a BCAA 2000 (180 tabliet) za  16 EUR. Ktoré z nich teda kúpiť?
V prvom prípade BCAA 6000 si prečítate na etikete, že na jednu dávku (v tomto prípade teda 6 g aminokyselín) musíte užiť 3 tabletky.
V druhom prípade BCAA 2000 sa z etikety dozviete, že výrobca uvádza dávku 2 g, čo predstavuje 2 tablety. Keďže optimálna dávka po cvičení sa pohybuje cca. okolo 5 g, dáte si hneď dávky 3 (to by sme mali taktiež 6 g aminokyseliny a v tomto prípade 6 tabletiek).
Prvé balenie za 20 EUR máte teda na 60 dávok, druhé balenie za 16 Eur len na 30 dávok.

          Zatiaľ čo v prvom momente by ste možno siahli po lacnejšom balení, vidíte, že toto balenie výhodné nakoniec vôbec nie je. V každom prípade treba dávať pozor na to, koľko tabletiek musíte užiť, aby ste mali jednu dávku. Potom sa nebudete orientovať len podľa počtu tabletiek v balení, alebo len cenou.
         U tekutých aminokyselinách taktiež pozor na zloženie, aby ste zbytočne nekupovali len cukrový nápoj. Aj tu treba sledovať ich obsah v jednej dávke, teda koľko mililitrov tekutiny tvorí jednu dávku. Takto si vypočítate počet dávok v balení a sami zvážite, či sa produkt oplatí kúpiť.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára