utorok 5. júna 2012

Diéta naša každodenná

               Diéta sa stáva aktuálnou najmä v letnom období. Veď kto sa rád promenáduje po pláži či kúpalisku s ovísajúcim bruchom. V zime nás pár kilečiek navyše až tak netrápi, pretože ich možno dokonale maskovať pod hrubou vrstvou odevu. S nevôľou sa zvykneme púšťať do redukcie, keď nám začínajú byť tesné rifle z minulej sezóny, alebo potrebujeme nebodaj zhodiť nejaké to kilo, aby sme sa zmestili do šiat či oblekov, ktoré sme si plánovali obliecť na blížiacu sa udalosť. Určite si každý už akú - takú diétu vyskúšal.
            Väčšina diét je postavených na redukcii, ktorá spočíva v obmedzení buď kalorickej hodnoty prijímanej stravy, alebo sa z jedálnička vylučujú určité živiny. V každom prípade je väčšina diét poriadnym trápením, či už po fyzickej alebo psychickej stránke. Nejedna preto zlyhá na slabej vôli. Niet sa však čomu čudovať. Veď kto si chce odopierať to, čo má rád, na čo je zvyknutý. Diéty nás stoja okrem času aj poriadny balík nervov. A po krátkej dobe zisťujeme, že naše faldíky nám až tak veľmi nevadia, že sa predsa dá nakúpiť aj nové oblečenie. A koniec koncov, koľko ľudí na pláži či kúpalisku sa dokáže pochváliť vypracovanou, súmernou postavou bez tuku?
           Nejeden jedinec investuje kopu peňazí do rozličných prípravkov a nakoniec zistí, že to boli peniaze vyhodené do vzduchu. Žiadna tabletka, nech ju propagujú ako akokoľvek zázračnú, vám vysnívanú postavu nezaručí. Minimálne nie bez vlastného pričinenia. Akurát si privodíte nejaké črevné či iné problémy.
          Nech sa pustíte do akejkoľvek redukcie, telo zareaguje. V prvých dňoch skutočne začnete uberať na váhe. Ale len do chvíle, kým váš organizmus neprepne na úsporný režim. Keďže ste mu odopreli živiny a energiu na svoj chod, začína šetriť. A v tomto momente sa ručička na váhe prestáva hýbať. Vy si poviete, že daná diéta aj tak nefunguje a znova prejdete k pôvodným stravovacím návykom. Aj keď ste do tejto chvíle zhodilo aké také kilo, o chvíľu ho máte späť aj s úrokmi.    Najdrastickejšie diéty s najdramatickejšou dohrou v podobe jojo efektu sú práve tie krátkodobé. Na to, aby ste dokázali za krátky čas zredukovať váhu, musíte váš jedálniček čo najviac okresať. Pri takejto diéte budete pobehovať ako vyhladovaný pes a nakoniec o pár dní pravdepodobne vyrabujete chladničku. Ak však vydržíte, určite po skončení diéty zapnete svoje staré nohavice. Teda aspoň na krátky čas. Takže prvé ponaučenie, ktoré si z tohto treba zobrať, znie: žiadne krátkodobé zázračné diéty nefungujú. Minimálne nie z dlhodobého hľadiska.
         Iné redukčné diéty sú zase postavené na tom, že do značnej miery obmedzujú živiny. Určite poznáte, alebo ste aj vyskúšali diétu nízkotučnú, nízkosacharidovú, či bielkovinovú, alebo tiež ovocnú, zeleninovú, či ryžovú. Pri týchto diétach kompenzujeme jednu živinu na úkor druhej.
         Pri nízkosacharidových je organizmus schopný čerpať potrebnú energiu z bielkovín a tukov. Nízkym príjmom sacharidov sa však ochudobňujeme o balastné látky (vlákninu) a minerály a môžeme si privodiť gastrologické problémy. Súčasne je človek nervózny, napätý, unavený. Nízky podiel sacharidov sa zvykne kompenzovať navýšením bielkovín v strave, ktorých nadbytok však môže zaťažiť pečeň a obličky. Nadmerné množstvo bielkovín sa taktiež v tele usadzuje, podobne ako je to pri sacharidoch, vo forme tuku. Ak si však myslíte, že bielkoviny sú len pojmom pre športovcov, tak je to omyl. Bielkoviny spolu so sacharidmi a tukmi prestavujú najdôležitejšie makroživiny pre náš organizmus. Bielkoviny ako základné stavebné prvky buniek majú mnoho funkcií v tele. Jednak spomenutú stavebnú, ale tiež obrannú, katalyzačnú, či regulačnú. Každá makroživina v strave má určitú funkciu a posolstvo. Ich vynechávaním a redukciou alebo práve naopak nadbytkom, sa musí telo vyrovnávať. Prvé má za následok zníženú výkonnosť, obranyschopnosť, koncentráciu, malátnosť či minimálne únavu, to druhé zase vedie k nadmernému ukladaniu tuku a teda nadváhe. 
         Jednoducho povedané, ak si chceme udržiavať nielen svoju váhu, musíme naše stravovacie návyky postaviť na harmónií spomenutých makroživín. Ich správne zastúpenie v jedálničku vám prispeje nielen k dobrej  fyzickej kondícií, ale aj psychickej pohode. Niečo viac o jednotlivých živinách nájdete v nasledujúcich príspevkoch.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára