nedeľa 17. júna 2012

Výživové doplnky I.


          Možno ste pri vašej snahe schudnúť, alebo práve naopak, pribrať na svalovej hmote, pokukovali po nejakých výživových doplnkoch. V internetových shoppoch ich nájdete požehnane. Len kto sa v tom vie zorientovať? A vôbec. Potrebujete to? A ktoré produkty sú na čo určené?
          V prvom rade bude vaše rozhodnutie po akom doplnku siahnete, závisieť od toho, aký cieľ sledujete a čo konkrétne si od daného výrobku sľubujete. Tak môžeme hovoriť o doplnkoch, ktoré podporujú svalový rast, o výrobkoch na chudnutie, alebo na podporu zdravia.
           Najmä muži majú skúsenosti s produktami určenými na budovanie svalov. Ženy sa týmto zvyknú vyhýbať. Možno z nevedomosti a možno zo strachu. Väčšinu výživových doplnkov však pokojne môžu užívať aj ženy. No a milé dámy, nedá mi nepodotknúť, že vaše obavy, že z týchto doplnkov vám narastú ohromné svaly, vaše ženské krivky nadobudnuté mužské črty, sú úplne mylné. Aj keby ste do seba denne sypali akékoľvek prášky, ako bodybuilderky vyzerať nebudete. Jedine, ak by to bol váš vysnívaný cieľ. To by ste však museli pridať roky driny v posilovni a ohromný denný príjem kvalitných kalórií. A nebudeme si klamať, že aj nejaký ten nie práve legálny prostriedok.
Ostaňme však pri zdravej strave, štíhlej línií a kondičnom cvičení.

   Produkty pre rast svalov 

          Vraj svalový rast určite nie je vašim cieľom? Štíhle brucho, pevné stehná a zadok, paže, na ktorých neovísa koža, pekne formované lýtka. To je už iné "kafé". Však?  Po tom ste vždy túžili? S takouto postavou by ste sa so sebavedomím nosili v lete po pláži. Ostatné ženské by pukali závisťou a nejedno chlapské oko by spočinulo práve na vašich krivkách. Zatiaľ však vaše brucho zdobí akurát  niekoľko tukových záhybov, stehná a zadok celulitída, vaše lýtka sú neforemné a na mieste tricepsov sa vám pohupuje vyťahaná koža. Darmo budete nariekať, ak s tým neplánujete cielene niečo urobiť. Nuž, neostáva vám nič iné, ako sa začať zdravo a primerane stravovať a samozrejme cvičiť. No a hádajte, čo bude tieto pevné časti vášho tela tvoriť? Napoviem vám. Tuk to určite nebude. Sú to samozrejme svaly.
          Proteínové prípravky slúžia nielen na budovanie svalstva, ale tiež na ich regeneráciu po tréningu. Nebojte sa, nemusíte pritom cvičiť ako bodybuilder. Po náročnejšom cvičení však treba svaly zregenerovať. K tomu sa hodia proteínové kokteily. Telo ich dokáže prijať a využiť rýchlejšie ako pevnú stravu. Lahodný protínový kokteil tiež môže poslúžiť ako náhrada večere, prípadne iného chodu, ak ste príliš zaneprázdnené zjesť pevné jedlo. Proteíny sa rovnako hodia, ak chcete schudnúť nejaké to kilo. Obsahujú minimum tukov a cukrov. Ak ste pri chudnutí vylúčili všetky sladké výrobky, je to často pre vás jediná sladká odmena. Proteíny vám pomôžu predísť úbytku svalstva pri diéte.
          Ak by ste sa rozhodli zaobstarať si proteínový prípravok, treba si zvoliť vhodné zloženie. Podľa spracovaných ingrediencií máme proteínové produkty srvátkové, sójové, mliečne, vaječné a viaczložkové. Najvhodnejší po tréningu je srvátkový proteín. Je najrýchlejšie stráviteľný a najmenej zaťažuje tráviaci trakt. Podľa spôsobu výroby rozlišujeme srvátkový hydrolizát, koncentrát a izolát. To možno len pre zaujímavosť.
          Pri výbere je dôležitý obsah čistej bielkoviny v produkte. Tento údaj nájdete na etikete. Avšak pozor! Často býva tento údaj uvedený na 100g prášku. Dôležité sú však pre vás údaje na jednu dávku, resp. 1 odmerku, ktorá býva súčasťou balenia. Jej obvyklý obsah je 25- 35g prášku. V jednej dávke môžete mať od 55-98 percent čistého proteínu. Ostatné je cukor, tuk, alebo iné prídavné látky. Izoláty predstavujú najčistejšiu formu bez tuku a cukru. Ich cena je však pomerne vysoká. Najčastejšie sa stretnete s kombináciou koncentrátu s izolátom.
          Kazeín (resp. micelárny kazeín), je vhodný najmä na regeneráciu v noci. Tiež sa označuje ako nočný proteín. Tento proteín sa trávi niekoľko hodín. Takto zabezpečí, že organizmus bude zásobovaný potrebnými látkami (aminokyselinami) niekoľko hodín. Nemýlte si ho však s kazeinátom vápenatým. Tento je len lacným odpadovým produktom. V prípade kúpi sa uistite na etikete, že kupujete čistý micelárny kazeín.
          Vaječný proteín sú vlastne dehydrované (sušené) vaječné bielka. Má síce skvelú biologickú hodnotu, ale chuť a zápach vás isto odradia. Často sa predáva neochutený. Je to niečo len pre silné žalúdky.
          Sójový proteín je pomerne lacný. Vyrába sa zo sójovej múky, z ktorej sú abstrahovné sacharidy.
          Viaczložkové proteíny obsahujú niekoľko proteínových zmesí (srvátkový, kazeínový, vaječný alebo sójový proteín v jednom). Srvátková časť vám zabezpečí potrebné živiny bezprostredne po tréningu, kazeín, či iné zložky vás budú vyživovať ešte niekoľko ďalších hodín. Pomer jednotlivých zložiek by mal byť uvedený na etikete. Dávajte si preto pozor, aby zastúpenie bolo 1:1:1. V opačnom prípade sa môže stať, že kupujete drahý proťák obsahujúci lacné ingrediencie (napr. lacný sójový proteín na úkor srvátky, kazeinát na úkor kazeínu).
          Proteínové prášky kúpite v rôznych baleniach a príchutiach. Ceny sa odvíjajú od hmotnosti a značky. Pol kilové balenie kúpite už cca. od 15 Eur. Za veľkú dózu (cca. 2250 - 2300 g) zaplatíte od 30 eur vyššie. Obľúbené príchute sú najmä čokoládová, vanilková, banánová a jahodová. Aj tu však platí, že nie je výrobok ako výrobok. Niektoré "proťáky" skutočné ulahodia vašim chuťovým bunkám. Iné by ste radšej vysypali do záchoda.
Keďže tieto prípravky vôbec nie sú lacnou záležitosťou, nechajte si radšej poradiť, alebo si prečítajte fóra, na ktorých sa používatelia vyjadrujú k jednotlivým výrobkom a príchutiam.


Ako si teda vybrať "proťák" v eshope:

1. Kedy chcem proťák užívať?
Po tréningu? Srvátkový. Počas dňa na doplnenie bielkovín? Viaczložkový. Na noc? Kazeín.
2. Aké veľké balenie si chcem kúpiť? A koľko som ochotná investovať?
Pol kila? Kilo? Väčšie balenie (cca. 2250 g)?
3. Zvolím si príchuť.
4. Vyhľadám si eshop s výživovými doplnkami (google: výživové doplnky, športová výživa)
5. Vyberiem si v eshope niekoľko značiek, ktoré zodpovedajú predchádzajúcim kritériam.
6. Pri cenovo porovnateľných výrobkoch sa orientujem podľa zloženia (koncentrácie proteínu na dávku)
7. Nájdem si recenzie k zvoleným značkám a príchutiam.
5. Ak ste si vybrali konkrétny výrobok, oplatí sa porovnať ceny v rôznych shopoch. Ušetríte niekoľko eur.





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára