Čo sa týka zastúpenia bielkovín v jedálničku, obykle sa uvádza, že prestavujú 25-30 percent denného príjmu živín. Odporúčané množstvo je 1 g na 1 kg váhy. Čiže denný príjem bielkovín ženy, ktorá váži 60 kg by bol 60 g bielkovín. Príjem športovca alebo aktívneho človeka bude však o niečo vyšší (cca. 1,5 až dvojnásobok váhy).
No a pýtate sa, kde tie bielkoviny zobrať? Bielkoviny nájdete v mäse a mäsových výrobkoch (hovädzie, bravčové, hydina a výrobky z nich), rybách a morských potvorách, mliečnych výrobkoch (mlieko, syry, jogurty, tvarohy), vajciach. Zdroje bielkovín vhodné aj pre vegetariánov sú zase všetky typy strukovín (fazuľa, šošovica, cícer, sója, bôb, hrach), orechov a semien (ľanové, slnečnicové, sézamové, tekvicové). V menšom zastúpený nachádzame bielkoviny aj v zelenine.
Čo sa týka rastlinných a živočíšnych bielkovín je tu istý rozdiel. Rastlinné bielkoviny neobsahujú celý reťazec aminokyselín. Chýbajú niektoré už spomenuté esenciálne aminokyseliny (čiže tie, ktoré si organizmus nedokáže sám vytvoriť a musí ich prijímať potravou). Z tohto hľadiska sa rastlinné bielkoviny v porovnaní so živočíšnymi považujú za neplnohodnotné. Vegetariánom preto možno odporučiť kombinovať rôzne zdroje bielkovín, aby bol zabezpečený komplexný prísun aminokyselín.
Bielkoviny majú zároveň rozličnú využiteľnosť. Touto využiteľnosťou sa rozumie, na koľko percent dokáže telo prijatú bielkovinu zužitkovať. Najvyššiu bielkovinovú využiteľnosť má vajce, ktoré má ideálne zloženie aminokyselín pre potreby a budovanie ľudského tela. Nasleduje srvátka, mlieko, ryby, mäso, strukoviny.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára