nedeľa 24. júna 2012

Spaľovače tukov

           Spaľovače tukov sú výživové doplnky, ktoré vám môžu pomôcť v boji s vašimi tukovými rezervami, avšak v žiadnom prípade nespravia prácu za vás. Ak ste si doposiaľ mysleli, že si stačí vziať tabletku a môžete jesť, čo sa vám zachce, tak ste na omyle. Bez cvičenia a zmeny jedálnička to nepôjde.
          V ponuke nájdete celú škálu doplnkov, ktoré vám sľúbia zázračné zoštíhlenie. Avšak, čím viac tieto produkty  sľubujú, tým menší efekt môžete od nich očakávať. Akurát dobrý marketingový ťah s nulovým výsledkom pre vás. Ako dôkazy nám firmy predkladajú fotky ľudí, ktorí zhodili desiatky kilogramov, štíhle slečny a vypracovaných chlapíkov. Nezabudnite, že na výživové doplnky robia často reklamu ľudia, ktorí sa športom zaoberajú roky. A jedna tabletka za nich tieto výsledky určite nedosiahla.
          Ak však pravidelne cvičíte a optimálne sa stravujete, môžu vám  tieto suplementy dopomôcť  k vysnívanej postave. Niekedy sa však presne nedá určiť, či vám k úbytku tuku dopomohol spaľovač, alebo fakt, že ste zmenili jedálniček a začali cvičiť. A taktiež môže jeden prostriedok u niekoho fungovať a u niekoho zase nie. Každý spaľovač funguje na inom princípe. Niektoré z nich spôsobujú zrýchlenie metabolizmu, iné pôsobia ako transportný systém mastných kyselín do buniek, kde sa následne spaľujú, ďalšie bránia ukladaniu tukov, či potláčajú návaly žravosti a chuť na sladké. Vedecké štúdie však zatiaľ nepreukázali, že by sa v tom, či onom prípade jednalo o zaručený prostriedok na odbúravanie tukov. Treba si vyskúšať na vlastnej koži, či daný prípravok funguje i vo vašom prípade. Ak ste však od prírody skeptik, radšej sa na spaľovače tukov hneď vykašlite a ušetríte si peniaze.




          Možno ste nevedeli, že kofeín sa používa aj ako spaľovač tuku. Avšak nenájdete žiadny článok, ktorý by tento efekt podložil vedeckým výskumom. Kofeínu sa pripisuje schopnosť uvoľnovať tuk z buniek, ktorý následne pri fyzickej aktivite spaľujete. Preto sa ako spaľovač tuku odporúča zobrať práve pred tréningom. Osoby, ktoré sú však zvyknuté na pitie kávy vo veľkom množstve, budú na účinky kofeínu pravdepodobne rezistentné. Na druhej strane pôsobí kofeín ako stimulant, ktorý vás pred cvičením poriadne "nakopne". Vy budete môcť cvičiť dlhšie a intenzívnejšie, teda spálite aj viac kalórií. Z môjho pohľadu teda na tom spaľovaní tukov určite niečo bude. S kofeínom však pozor. Každý dobre vie, že kofeínu sa pripisuje aj množstvo negaítvnych účinkov (zrýchlený tep, vysoký tlak, zaťažuje obličky) a nejeden kávičkár sa snažil svojej závislosti už zbaviť, či presedlať na bezkofeínovú alternatívu.Užívanie kofeínu je teda na zváženie. 
          Ďalším spaľovačom, ktorý si môžeme predstaviť je CLA (konjugovaná kyselina linolová). Jej účinok spočíva v tom, že zabraňuje prijatému tuku dostať sa do buniek a tým sa ukladať. Keďže tento tuk však naďalej koluje vo vašom tele, je potrebné pridať fyzickú aktivitu, aby ste ho mohli spáliť. CLA sa pripisujú ďalšie pozitívne účinky ako sú zrýchlenie metabolizmu, podpora svalového rastu, podpora imunity. 
          Asi najčastejšie sa propaguje ako spaľovač tuku L-karnitín. Stretnete sa s ním v tabletkovej, ale aj tekutej forme, obsahnutý býva tiež v športových nápojoch, či tyčinkách. V spomenutých produktoch však L-karnitínu nájdete len zanedbateľné množstvo. Ak si kupujete daný produkt v domnienke, že obsahuje tento zázračný spaľovač a vám sa zo zjedenej tyčinky neusadí ani gram, tak ste sa pomýlili. A aj v prípade užívania L-karnitínu sa fyzická aktivita priam vyžaduje. Pred cvičením by sa pritom mala užiť dávka aspoň 1 g karnitínu (30min až hodina pred tréningom). L-karnitín pôsobí ako transportný systém mastných kyselín do mitochondrií, kde sa využijú ako zdroj energie. Niektorí užívatelia na tento obľúbený doplnok nedajú dopustiť, iní však popierajú jeho účinnosť. 
         Spaľovač označovaný ako HCA (kyselina hydroxy citronová) zabraňuje cukrom ich premene na tukové zásoby. Prijaté cukry sa uložia teda ako palivo vo forme glykogénu. HCA sa získava z plodov rastliny Garcinia cambogia (pochádza z juhovýchodnej Ázie). Odporúča sa užívať aspoň 1g pred jedlom 3x denne. 
          Vaše útoky na chladničku a návaly chuti na sladké by mal tlmiť chróm, ktorý pomáha stabilizovať hladinu cukrov v krvi. Nie je to teda spaľovač v priamom zmysle slova. V prípade chrómu je môj názor dosť skeptický. Ak je vaša túžba po sladkom ukojiteľná len vytúženou sladkosťou, nemyslím si, že vám v tom práve chróm môže zabrániť. Veľký účinok by som nepripisovala ani chitosanu. Je to nestráviteľná vláknina, ktorá má viazať tuky a zabraňovať tak ich ukladaniu.
          Uvedené spaľovače sa dajú kúpiť (na internete, lekárni) buď samostatne alebo v rôznych kombináciách. Samozrejme aj tu platí, že treba sledovať obsah účinnej látky v jednej kapsule. Na to, aby ste však dosiahli požadovaný efekt musíte samozrejme pridať fyzickú aktivitu a upraviť jedálniček. 






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára