streda 6. júna 2012

Zopár viet k tukom


          Poslednou makroživinou, ktorá má svoje pevné miesto vo výžive sú tuky. Určite ste už počuli o mastných nasýtených a nenasýtených kyselinách. Aj vám stále robí problém rozlíšiť, ktoré sú tie dobré a ktoré zlé? Takže pekne po poriadku. Nasýtené mastné kyseliny sú práve tie škodlivé, ktoré zvyšujú hladinu zlého LDL cholesterolu, škodia kardiovaskulárnemu systému, upchávajú cievy. Tieto tuky pochádzajú prevažne zo živočíšnych zdrojov. Nenasýtené mastné kyseliny ako omega 3 a omega 6 mastné kyseliny práve naopak znižujú hladinu zlého cholesterolu a prospievajú zdraviu.
          Tuky majú v každom prípade rovnako dôležité miesto v potrave ako ostatné makroživiny. Treba s nimi síce narábať s rešpektom, v každom prípade by sme ich však nemali vynechávať a to ani v prípade, že chceme schudnúť nejaké to kilečko. A tiež niektoré vitamíny (A, E, D a K) sú rozpustné práve v tukoch.


          Uprednostňovať by sme mali tuky z rastlinných zdrojov (rastlinné oleje, orechy a semená, ktoré sú bohaté na omega-6 mastné kyseliny), ale tiež ryby a morské potvory (obsahujú omega 3 mastné kyseliny). Vyhýbajte sa hlavne mastnému mäsu a mäsovým výrobkom (salámam, klobásam, slaninám, oškvarkom), mastiam, plnotučným mliečnym výrobkom (plnotučným smotanám, maslám, jogurtom, tučným syrom), rôznym majonézam, dressingom, tatárskym omáčkam, ale tiež rôznym sladkostiam a cukrovinkám, v ktorých býva tuk vo veľkej miere zastúpený. Pozor, palmový a kokosový tuk, aj keď sú z prírodných zdrojov, patria medzi škodlivé tuky. Pomerne často sa používajú hlavne na výrobu rôznych cukroviniek.
          Keďže tuky majú oveľa vyššiu energetickú hodnotu, ako napríklad sacharidy či bielkoviny, treba si na ne pri príprave jedál dávať pozor. A to aj v prípade, že sme použili zdravý olej. Pred vysmážaním a opekaním dajte prednosť radšej vareniu, duseniu či pečeniu bez tuku.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára