streda 6. júna 2012

Čo na raňajky, obed, večeru


          Základné informácie o jednotlivých živinách by sme mali prelúskané. Záhadou však ostáva, ako potraviny zakomponovať do jedálnička, aby nám priniesli čo najväčší úžitok. V prvom rade by sme si mali zvyknúť na pravidelnú stravu a nevynechávať žiadne chody. Je dôležité, aby bol organizmus potrebnými živinami zásobovaný počas celého dňa. Telo si zvykne na pravidelný režim a metabolizmus bude pracovať tak ako má.

         Ak si však budeme odopierať pravidelnú stravu, zároveň budeme bojovať s návalmi hladu, ktoré sa budeme snažiť ukojiť buď väčšími porciami, alebo v nevhodnom čase. Ukracovať sa o jedlo súčasne znamená spomaľovať svoj metabolizmus. Ak telu nedodáme, čo potrebuje, bude si zároveň musieť hľadať zdroje, ktoré má uložené. Ako sme si už povedali, často sa tak stáva na úkor svalovej hmoty a nie tuku. 
          Denný stravovací plán je vhodné rozvrhnúť si na päť až šesť porcií jedla. Porcie musia byť primerané našim energetickým potrebám. Ak celý deň sedíte v kancelárií pri počítači a večer strávite pred telkou, nepotrebujete ani zďaleka toľko kalórií ako niekto, kto celý deň pracoval manuálne alebo niekto, kto sa po práci venuje ešte ďalším aktivitám. Energetická potreba žien a mužov je samozrejme tiež odlišná.
          Úplne nevhodné je ráno naliať do seba kávu, na obed si zájsť na "menučko" do reštaurácie a večer vyrabovať chladničku. Štartom do dňa by mali byť poriadne raňajky. Ráno je telo vyšťavené a treba mu dodať potrebné živiny. Vhodná je kombinácia sacharidov s bielkovinami. Nemusíme sa vyhýbať ani jednoduchým sacharidom. Na raňajky si môžete dopriať: vajíčka (pozor však na žĺtka), celozrnné pečivo, šunku, müsli (nedosladené), ovsené vločky, jogurt, cottage cheese, tvaroh, ovocie, zeleninu. Je veľa ľudí, ktorí neraňajkujú, pretože im jedlo v skorú rannú hodinu nerobí dobre. To bol aj môj prípad. Teraz si štart do dňa neviem bez raňajok predstaviť. Skúste začať niečím malým. Vždy lepšie ako odchádzať z domu s prázdnym žalúdkom. Postupne dávku zvyšujte. Verím tomu, že si žalúdok na ranný príjem potraviny po čase zvykne.
S odstupom cca. 2-3 hodín si môžete dopriať ďalší chod. Na olovrant sa taktiež hodia uvedené potraviny.
          Čo sa týka obedu, každý volí podľa svojich možností. Niekto uprednostní menu v reštaurácií, niekto zbehne počas obednej prestávky do najbližších potravín a ďalší si zase pripraví obed doma. Ak sa stravujete v jedálňach, odporúčam si dôkladne vyberať. Výber však nebýva až taký rozmanitý a vybrať si medzi tromi, či štyrmi jedlami, ktoré ponúkajú ako denné menu, je občas ťažké. Denné menu väčšiny reštauračných zariadení obvykle ponúka tri, či štyri polievky, nejaké to mäsité jedlo a jedno či dve bezmäsité jedlá (cestoviny s omáčkou, rizoto, zapekaná zelenina či sladké obedy). Hovorím, na výber toho až tak veľa nie je.
           Ak na vás práve neprišiel vlčí hlad, skúste sa polievkam vyhnúť. Tieto polievky často o sebe tvrdia, že sú slepačie, zeleninové, gulášové, kapustové, fazuľové a podobne, uvedené ingrediencie tam však zväčša len ťažko nájdete. Často je to len bujón vo vode, vyvarené zvyšky mäsa, alebo voda so zápražkou, v ktorej sem-tam pláva nejaký ten kúsok mrkvy, fazule, zemiakov či cestovín. Aby vás obed optimálne zasýtil, mal by byť, rovnako ako raňajky, kombináciou bielkovín a komplexných sacharidov. Mám však obavy, že v dennom menu nenájdete kvalitný kus mäsa.Väčšina reštaurácií sa nebude zapodievať tým, aby mäsko  zbavila mastného. Veď v tom prípade by vám museli položiť na tanier väčší kus samotného mäsa. A to už niečo stojí. Porcia uhľohydrátov na vašom tanieri bude však určite väčšia, ako by bolo vhodné. Zelenina, ak neabsentuje, tak tvorí zrejme len malú skrášľovaciu oblohu. Sladké obedy sú absolútne nevhodné. Neobsahujú takmer žiadne cenné živiny. Sú akurát tak plné jednoduchých sacharidov a tukov. Po takomto jedle budete o chvíľu opäť hladní.
            Na obed sa určite hodia: chudé mäso (najlepšie dusené, varené, grilované bez tuku), ryby (na prírodno, určite nie vysmážané), sójové mäso, tofu, zemiaky, ryža, celozrnné cestoviny, všetky druhy zeleniny (čerstvej, varenej, či na pare). S výberom v reštaurácií to bude trocha ťažké, ale skúste si vybrať, ak to už ináč nejde, jedlo, ktoré bude čo najviac zodpovedať vašim požiadavkám.
           Ďalším chodom by mal byť olovrant. Doprajte si len niečo ľahšie. S postupujúcou dennou hodinou už nebudete mať totiž toľko možností, aby ste prijaté kalórie spálili. Po obede už zaobchádzajte so sacharidmi opatrne. V každom prípade uprednostnite už len tie komplexné.
           Večer by sa mal niesť v znamení bielkovín. Zeleninu si samozrejme dopriať môžete. Ale tá bude vašou jedinou prílohou. V túto pokročilú dobu dňa už nejedzte žiadne sacharidy. Teda pokiaľ nie je vaším cieľom pribrať na váhe. Uprednostnite mäso alebo ryby, vajíčka, nízkotučné mliečne výrobky. Práve mliečne výrobky sa hodia večer. Obsahujú totiž bielkovinu - kazeín, ktorá sa trávi niekoľko hodín. Vhodný je teda tvaroh, ale tiež jogurt či pohár mlieka.
Skoro som zabudla. Snáď však nemusím prízvukovať aký dôležitý je pitný režim. Uprednostňujte nesladené a nesýtené nápoje.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára